В Україні запускають подкаст про крадіжки росіянами культурного надбання

Дата: 30 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні запускають наративний документальний подкаст про злочини росіян проти культурної спадщини України під назвою “Чому вони крадуть”. Цей проєкт – ініціатива кінокомпанії 435 FILMS. 

Про це повідомила продюсерка подкасту Анна Паленчук у коментарі “Українська правда. Життя”.

У подкасті досліджуватимуть крадіжки росіян, які свідомо спустошують і привласнюють українську культуру.

Окупанти знищили вже сотні об’єктів українського культурного надбання, захопили музей зі скіфським золотом у Мелітополі, вивезли з Маріуполя витвори мистецтва, які зберігалися у місцевих краєзнавчому та художньому музеях, викрали цінну колекцію медальєрного мистецтва Юхима Харабета тощо.

“Мета, якою живе наша команда, полягає в тому, аби разом із репараціями після підписання мирного договору Росія також повернула нам культурні цінності, які зараз перебувають на її території. Це і золото з українських курганів, і Вишгородська ікона Божої Матері, і Конституція Пилипа Орлика, і спадщина Мазепи, і козацькі клейноди, і картини Шевченка – численні безцінні артефакти”, – розповідає Паленчук.

Команда проєкту провела низку консультацій з експертами з музеєзнавства, історії та археології, серед яких Антон Дробович, Юрій Болтрик, Ольга Ковалевська, Дмитро Коваль, Діана Клочко, Максим Блакитний та Олександр Любишко.

У випусках подкасту можна буде почути думки юристів, активістів, директорів музеїв, заповідників, а також політиків, які розповідатимуть про мотиви крадіжок росіян та ознайомлять слухачів із доказовою базою. Також у проєкті розглянуть можливі шляхи повернення втрачених українських цінностей.

“У цьому подкасті ми нагадуємо про те, скільки всього у нас вкрали, і скільки нам потрібно повернути, розповідаємо про багату та розмаїту українську культуру, яку Росія роками намагалася перетворити на “шароварщину”‎, – наголошує режисер проєкту Корній Грицюк.

Подкаст міститиме п’ять епізодів по 20 хвилин, які будуть опубліковані впродовж жовтня. Перший епізод подкасту про вкрадене скіфське золото можна буде послухати вже з 6 жовтня, а також у застосунках Apple Podcast, Google Podcast, Spotify.

Нагадаємо, що руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року.

Як відомо, Мінкульт запустив інтерактивну Мапу культурних втрат, де веде статистику зруйнованих унаслідок російської агресії культурних об’єктів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter