В Україні запрацює програма з надання іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 08 Травня 2021
A+ A- Підписатися
Завдяки грантовим коштам у розмірі 24,5 млн євро, які надає уряд Німеччини, в Україні розпочне роботу нова програма з надання пільгових іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб.
 
Про це розповів представник Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін в ефірі телеканалу “Дом”, повідомляє Укрінформ.
 
Програма передбачає револьверний фонд. Тобто гроші працюватимуть ще 20 років, і люди отримуватимуть нові кредити. Переселенці платитимуть кредит щомісяця, і ці гроші будуть підсумовуватися, а на них видаватимуться нові кредити. Але найголовніше — те, що грант безповоротний. Україні не потрібно буде віддавати гроші“, — зазначив Калінін.

Точні умови участі в кредитуванні будуть оголошені після 11 травня. Проте уже відомо, що термін подання заявок буде довшим, ніж у минулих програмах.

Час є, і не треба вже сьогодні або завтра бігти в “Держмолодьжитло”, ночувати там, як це було в минулих програмах. Переселенці пам’ятають цей жах. Такого більше не буде. Термін буде більшим, ніж був у минулих програмах. Раніше було всього три дні, тому доводилося мало не ночувати під стінами “Держмолодьжитла” “, — наголосив представник Всеукраїнської асоціації переселенців.

Отримати таку іпотеку зможуть лише внутрішньо переміщені особи. Нововведенням програми буде те, що учасників обиратимуть шляхом лотереї, а не за порядком черги.

Це обов’язкова умова Німеччини. Тобто неважливо, яким ти будеш в черзі — переможців визначатимуть шляхом лотерей. Для цього був обраний міжнародний консультант, він прописував усі умови, як саме відбуватиметься лотерея. Найімовірніше, в онлайнформаті. Ніхто не зможе вплинути на процес. Програму реалізовуватиме “Держмолодьжитло”, як і попередні. Всі умови будуть також на сайті цього відомства“, — додав Калінін.

Також передбачається, що за умовами програми можна буде придбати житло як на первинному, так і на вторинному ринку.

Нагадаємо, у 2020 році Офіс Омбудсмана повідомив, що за приблизними оцінками, з початку збройної агресії Росії за державної підтримки житло отримали близько 1% внутрішньо переміщених осіб.

За оцінками міжнародних організацій, житла в Україні потребують майже 70% ВПО. Щонайменше 2% переміщених осіб досі мешкають у місцях компактного проживання різного типу, які створили ще у 2014–2015 роках. На сьогодні в 170 таких місцях проживає майже 7 тис. осіб.

Фотографія обкладинки: УНІАН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter