У 12 містах запрацювали мобільні бригади із соціально-психологічної допомоги тим, хто пережив насильство

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні запрацювали 24 мобільні бригади, які надаватимуть соціально-психологічну допомогу постраждалим, які пережили насильство, та внутрішньо переміщеним особам, які були вимушені залишити зони бойових дій.

Про це виданню ZMINA повідомили у пресслужбі Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA).

Фото: UNFPA

Мобільні бригади працюватимуть за підтримки UNFPA у координації з Офісом віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України.

По дві мобільні бригади почали роботу у Запоріжжі, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Вінниці, Ужгороді, Тернополі, Чернівцях, Хмельницькому, Львові, Луцьку та Івано-Франківську. До складу кожної входять по два фахівці – психолог та соціальний працівник, а також водій з автомобілем.  

Вони виїжджатимуть на виклики до найбільш важкодоступних місць, надаватимуть послуги особам, які не мають доступу до закладів чи обмежені у пересуванні з різних причин. Соціально-психологічну допомогу зможуть отримати як мешканки й мешканці місцевих громад, так і внутрішньо переміщені особи, що перебувають на їхній території. 

Ініціативу запустили у партнерстві з місцевими органами влади та громадськими організаціями “Віра, Надія, Любов”, Благодійний фонд “Посмішка ЮА”, Молодіжний благодійний фонд “Ініціатива” та Благодійний фонд “Butterfly”.

Контакти мобільних бригад можна знайти за покликанням.

Робота у форматі мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, яку пілотував UNFPA з виконавчим партнером “Українська фундація громадського здоров’я” у 2015 році, успішно зарекомендувала себе на Сході України. Тоді завдяки мобільності послуг вдалося допомогти багатьом жінкам, які проживали на лінії зіткнення та у важкодоступних населених пунктах Донецької та Луганської областей. Пізніше мобільні бригади почали працювати й в інших областях України. З 2015-го по кінець 2019 року оперативна допомога спеціалістів мобільних бригад була надана понад 60 тисяч жінок, постраждалим від насильства.   

Довідка. UNFPA — агентство ООН із сексуального та репродуктивного здоров’я. Місія UNFPA – створити світ, де кожна вагітність бажана, пологи безпечні, а потенціал кожної молодої людини реалізований. UNFPA закликає до реалізації репродуктивних прав для всіх і підтримує доступ до широкого спектра послуг з сексуального та репродуктивного здоров’я, включаючи добровільне планування сім’ї, якісну охорону материнського здоров’я та всебічне сексуальне виховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter