В Україні зафіксували понад 190 тисяч боржників по аліментах

Дата: 23 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на середину грудня 2023 року в Україні зафіксували понад 190 тисяч боржників по аліментах. Понад 90% боржників чоловіки, ще 8% боржників – жінки.

Про це повідомляє платформа відкритих даних Опендатабот з посиланням на Єдиний реєстр боржників.

Так, станом на 15 грудня 2023 року в реєстрі нараховувалося 192 150 боржників по аліментах.

“За неповних два роки великої війни до Реєстру додалось близько 12 тисяч нових боржників… Переважна більшість боржників по аліментах – 91% – це чоловіки. Частка жінок із заборгованістю по аліментах складає 8%”, – йдеться у повідомленні.

Пік нових боржників за виплатою аліментів припав на січень 2023 року – тоді до переліку додалося одразу 1 258 боржників за місяць.

Загалом, на 192 150 боржників припадає 203 548 виконавчих проваджень. Це означає, що 6% боржників мають декілька боргів, які накопичилися за різні роки або стосуються різних дітей.

Нагадаємо, у січні минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №3881, яким збільшила мінімальний розмір аліментів, що стягують на дитину не з батьків, а з інших членів сім’ї та родичів. Відтепер виплати мають становити не менш ніж 50% прожиткового мінімуму залежно від віку дитини. 

 
Раніше ZMINA повідомляла, що з 2017-го в Україні посилили відповідальність для батьків – неплатників аліментів: відтоді їм забороняють виїзд за кордон, позбавляють права на керування авто, полювання і на зброю. Утім, не всі неплатники знають про свої борги, а санкції, передбачені в законі, як констатують юристи, не працюють для батьків, у яких немає грошей. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter