Збільшили мінімальний розмір аліментів, які діти можуть отримати не від батьків

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №3881, яким збільшила мінімальний розмір аліментів, що стягують на дитину не з батьків, а з інших членів сім’ї та родичів. Відтепер виплати мають становити не менш ніж 50% прожиткового мінімуму залежно від віку дитини.

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: igamingbusiness.com

Нині стаття 182 Сімейного кодексу передбачає, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, які стягують з матері чи батька, не може бути менший, ніж 50% прожиткового мінімуму. Однак впровадженню такого стандарту передувала тривала історія законотворення. 

Так, у редакції Сімейного кодексу від 2002 року розмір виплат не міг бути меншим за неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у 2006-му його встановили в розмірі 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і лише у 2017-му суму збільшили до теперішньої. 

Водночас закон регулює досить широке коло сімейних відносин між іншими членами сім’ї та родичами, наприклад онуками, правнуками та їхніми бабами, дідами, прабабами, братами й сестрами, мачухами, вітчимами, падчерками та пасинками, фактичними вихователями та вихованцями, на яких також можуть покладати обов’язки виплачувати аліменти. Відповідна норма міститься в статті 272 Сімейного кодексу. 

Фото: yurdopomoga.com.ua

Фактично до 2017-го мінімальний розмір аліментів для всіх родичів був однаковий, однак нині з батьків можуть стягувати від 929 до 1159 гривень  залежно від віку дитини, а з інших членів сім’ї – не менш ніж 557–695 гривень.

“Таку ситуацію законотворець допустив або через неуважність або в силу інших причин, чим, на нашу думку, допустив дискримінацію дітей у різних видах аліментних зобов’язань”, – зазначають автори ухваленого закону в пояснювальній записці.  

Нагадаємо, що з 2017-го в Україні посилили відповідальність для батьків – неплатників аліментів: відтоді їм забороняють виїзд за кордон, позбавляють права на керування авто, полювання і на зброю. Утім, не всі неплатники знають про свої борги, а санкції, передбачені в законі, як констатують юристи, не працюють для батьків, у яких немає грошей. 

Трохи більш ніж за рік дії урядової програми щодо аліментів на користь 1 мільйона дітей, яких виховують у неповних сім’ях, стягнули 7,8 мільярда гривень. У 2018 році через борг із невиплати аліментів державна система електронних торгів арештованим майном “СЕТАМ” виставила на продаж автомобіль Ferrari.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка OlenySviatogoMikolaya

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter