В Україні зафіксували майже 150 випадків зараження штамом “Дельта”

Дата: 05 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Наразі в Україні зафіксували 143 випадки заражень коронавірусом штаму  “Дельта”.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін у ефірі “Українського радіо”. 

Ігор Кузін. Фото: Центр громадського здоров’я

По всій країні, за словами Кузіна, ситуація з зараженнями поступово погіршується. 

“Кожного дня ми бачимо плюс 10–15 нових випадків захворювання. Насправді, ця ситуація — доволі ризикована, адже вона погіршується в кожній області країни і спалах можна очікувати не лише в окремих областях, а будь-де. Стосовно штаму “Дельта”, то декілька тижнів тому ми говорили про 17 випадків. Зараз офіційно підтверджених 143 випадки на рівні країни. Тобто штам знаходиться на території України і поширюється”, – розповів він. 

Лідерами за темпами поширення штаму “Дельта” в Україні стали Волинська, Одеська, Тернопільська області, а також Чернівці і Київ. Особливостями нового штаму, як зазначив Кузін, є те, що він поширюється швидше та частіше призводить до госпіталізації.

Згідно з роз’ясненнями МОЗ, симптоми при зараженні “Дельтою” відрізняються від тих, що були характерні для інших штамів. Так, найбільш поширеними є лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, водночас кашель та втрату нюху чи смаку спостерігають рідше. 

Новий для України штам поширюється швидше та частіше призводить до госпіталізації. Фото: aa.com.tr

Також концентрація вірусу в крові зараженої “Дельтою” людини більша, ніж було в інфікованих диким штамом. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус в зовнішнє середовище та сприяти його розповсюдженню.

“Але є і позитивні моменти: вакцинація захищає від “Дельти”. Є поодинокі повідомлення про зниження ефективності вакцини, але це зниження не є суттєвим. Навіть при спалаху “Дельти” в різних країнах вакциновані люди не потрапляли в лікарні, і країнам з належним рівнем вакцинації вдалося уникнути такого екстранавантаження саме на систему охорони здоров’я”, – твердить Кузін. 

За прогнозами МОЗ, традиційний осінній підйом захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції співпаде з новим спалахом ковіду. 

“З кінця вересня будуть додаватися ці хвороби. Таке перевищення порогу має фіксуватися наприкінці вересня і сподіваємося, що нам вдасться витримати ці 2 місяці і використати їх для вакцинації населення для того, щоб спалах оминув українців і не призвів до переповнених лікарень”, – вважає головний санлікар. 

При цьому, як наголошує Кузін, майже всі ліжка, виділені для хворих на коронавірус, забезпечені або централізованим киснем, або кисневими концентраторами. Також впродовж серпня уряд чекає надходження 4 мільйонів доз ПЛР-тестів, які розформують по всій Україні. Нині запасу ПЛР-тестів вистачить щонайменше на 3 місяці роботи, як і запасів засобів індивідуального захисту для лікарів. 

Восени карантин в уряді планують подовжити. 

Наприкінці липня в Україні відкрили доступ до вакцинації всім охочим після 18 років. Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення. Вакцинація є безкоштовною. 

Наразі першу дозу вакцини встигли отримати понад 3,8 мільйона осіб, а вакцинованих обома дозами налічують понад 2,2 мільйона. 

Нагадаємо, що у курортному місті Моршин на Львівщині вакцинували понад 60% дорослого населення, а тому з червня там не виявили жодного випадку захворювання. 

Фотографія обкладинки: Unsplash/CDC

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter