Верховна Рада заборонила використання символів “Z” і “V”

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7214, який забезпечує захист України в інформаційному просторі, забороняє використання російської неонацистської символіки “Z”, “V” та визнає Росію державою-терористом.

Про це 1 квітня повідомили на сайті парламенту.

Розбита техніка ворога. Джерело: mil.in.ua

Співавтор законопроєкту, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв розповів, що українське законодавство доповнюється новими термінами “держава-терорист” та “символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україні”.

“Літери “Z”, “V” визнаються символікою військового вторгнення Росії в Україну, якщо їх використання відповідає встановленим цим законом ознакам”, — сказав він.

Водночас Росія визнається державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, скоєння міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України.

Новим законом забороняється будь-яка пропаганда російського неонацистського тоталітарного режиму, акта агресії проти України з боку Росії як держави-терориста, зокрема використання символіки вторгнення.

Термін “терористична діяльність” доповнюється пропагандою російського неонацистського тоталітарного режиму.

Днем раніше, 31 березня, Сейм Латвії підтримав поправку до закону, що забороняє публічне використання символіки, яка славить воєнну агресію Росії або воєнні злочини, зокрема символів “Z” та “V”.

Закон тепер також забороняє пропаганду та прославлення подій, що містять ідеологію нацистського та комуністичного режимів, під час публічних заходів, включаючи дні народження, присвячені пам’яті цих ідеологій, битв та перемог, а також відзначення окупації вільних та незалежних територій або їхніх частин.

Росія напала на Україну 24 лютого. Військова техніка, яку використовувала ворожа армія, була маркована символами V і Z. 

Символ Z став дуже популярним серед російських громадян, які підтримують “спеціальну операцію” Володимира Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter