В Україні за поточний рік стало більше закладів паліативної допомоги

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

За останній рік в Україні кількість медзакладів, що надають паліативну допомогу пацієнтам, збільшилась на 233. У 2021 році договори з Національною службою здоров‘я України уклало 733 заклади. Це означає, що паліативні відділення відкриваються і в невеликих містах. 

Про це повідомила пресслужба Національної служби здоров‘я України.

9 жовтня, у другу суботу місяця, відзначається Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги / фото Depositphotos

Паліатив — це медична та психологічна допомога для людей, які живуть з важким та невиліковними хворобами.

Тривалий час відповідні послуги надавали всього кілька десятків закладів на всю країну, хоча такий вид медичної допомоги існує у законодавстві України ще з 2011 року.

З 1 квітня 2020 року паліативна допомога увійшла до Програми медичних гарантій.

На пакети паліативної допомоги передбачений окремий бюджет. Це стимулювало зростання кількості закладів, які надають паліативні послуги пацієнтам. Якщо у 2020 році ми законтрактували майже 500 закладів на паліативну допомогу, то у цьому році вже 733 медичні заклади підписали з НСЗУ договори про надання цієї послуги. Зокрема 606 закладів надають допомогу стаціонарно, ще 486 закладів мають мобільні бригади, які виїжджають до пацієнтів додому. Найбільше закладів, які надають паліативну допомогу за договором з НСЗУ, у Львівській області – 51 медичний заклад. У Дніпропетровській – 47 закладів, Хмельницькій – 37”, – розповіла Тетяна Бойко, заступник голови Національної служби здоров’я України.

 За її словами, паліативна допомога доступна пацієнтам, які живуть не лише у великих містах.

Наприклад, серед закладів, які підписали договір на паліативні пакети, є лікарні міст Красногорівка та Авдіївка Донецької області, селищ Станиця Луганська і Петропавлівка Луганської області, смт Путила Чернівецької області”, – зазначила Бойко.

Нижче за посиланням мапа медичних закладів, де можна отримати послуги паліативу: https://bit.ly/3j2fmSy. Для цього слід відкрити “Карту надавачів медичної допомоги” і в полі ліворуч, у фільтрі “Напрям”, обрати пункт “Паліативна медична допомога”.

НЗСУ виділяє кошти на надання паліативної допомоги як у стаціонарі, так і для мобільної паліативної допомоги.

Для того, аби пацієнт міг отримати паліативну допомогу безоплатно, потрібне електронне направлення від сімейного лікаря або лікаря-куратора, зазначають у Національній службі здоров’я України.

Сімейний лікар може також надавати окремі паліативні послуги і бути залученим у багатокомпонентну паліативну допомогу. Наприклад, виписувати та контролювати прийом наркотичних засобів та психотропних речовин.

Безоплатними для пацієнтів у паліативних стаціонарах є такі послуги:

  • Лікування больового синдрому, цілодобовий нагляд.
  • Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.
  • Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби.
  • Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.
  • Киснева терапія та респіраторна підтримка.
  • Харчування, зокрема лікувальне.
  • Колісні крісла, ходунки, палиці, милиці.
  • Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

У НСЗУ підкреслили, що паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, що й у стаціонарі, окрім послуг, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі заклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.

Зазвичай мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.

Нагадаємо, що медична реформа в Україні розпочалась у 2018 році зі змін первинної ланки. Відтоді пацієнти почали обслуговуватися в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якого обрали самостійно. Медичний заклад, у якому працюють ці лікарі, почав отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір. Із 2020 року вся система охорони здоров’я в Україні має перейти на прямі оплати від Національної служби здоров’я.

На початку року у МОЗ оприлюднили перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них, зокрема, фізіологічні пологи, інтенсивна терапія для передчасно народжених, а також послуги для ранньої діагностики онкозахворювань. 

Раніше ZMINA розповідала про те, наскільки доступна в Україні паліативна допомога

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter