В Україні за колабораціонізм відкрили понад 9 тисяч проваджень, а третина вироків – за пости в однокласниках

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні станом на 15 червня 2024 року правоохоронці відкрили 9179 кримінальних проваджень за статтею про колабораційну діяльність. 

Такі дані СБУ є у відповіді на запит Центру прав людини ZMINA, оприлюднений під час презентації звіту “Виживання чи злочин: як Україна карає за колабораціонізм”

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

У Єдиному державному реєстрі судових рішень станом на 15 червня 2024 року міститься 1442 вироки в справах за статтею 111-1 КК України “Колабораційна діяльність”. Проте найбільше вироків з них (484) за першою частиною статті, а саме за публічне заперечення російської агресії. 

“Третина вироків стосується публічного заперечення російської агресії, а 90% з цих вироків – про лайки та пости в однокласниках”, – коментує отримані дані правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

За її словами, хоча кількість вироків за тяжчими статтями, як-от покарання за добровільне обіймання посад в адміністраціях окупантів чи судових та правоохоронних органах, зростає, але найбільше вироків досі ухвалюють за публічне заперечення російської агресії. 

“Це свідчить про збереження фокуса на найпростіших для розслідування справах”, – вважає Синюк.

Експертка додала, що українське законодавство про колабораціонізм не враховує норм міжнародного гуманітарного права та може переслідувати українців, які підтримують базові умови для життя в окупації. Так, у Єдиному державному реєстрі судових рішень вже є 11 справ щодо працівників ДСНС та 18 справ щодо працівників комунальних закладів.

Активно судити людей в Україні за пости в соцмережах почали ще до початку повномасштабного вторгнення. До прикладу, згідно з дослідженням “Платформи прав людини”, лише з 2014 до 2018 року суди ухвалили 118 вироків за дії в інтернеті, які, на думку суддів, могли загрожувати державі.

Найбільше вироків ухвалювали стосовно висловлювань, які зачіпають нацбезпеку.

Нагадаємо, що інколи правоохоронці в Україні переслідували за публікації в мережі не лише людей, які висловлюють проросійські погляди. ZMINA розповідала, як 2020 року на Черкащині вчителя-пенсіонера Володимира Терещенка судили за “повалення влади” через репост картинки у фейсбуку. У дописі була картинка з кулеметом “Максим” та словами про негідників при владі, стадіон, де треба їх зібрати, та про розстріл.

Про вирок у цій справі медіа не повідомляли. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter