В Україні за день повідомили про мінування синагог у восьми містах

Дата: 04 Березня 2020
A+ A- Підписатися

За один день, 4 березня, у восьми містах України до поліції надійшли повідомлення про мінування синагог. Йдеться про Житомир, Суми, Івано-Франківськ, Харків, Миколаїв, Одесу, Вінницю та Київ. 

Про це повідомляє сайт Об’єднаної єврейської общини України. 

У кожному з випадків повідомлення про мінування надходили на електронну пошту Головного управління Національної поліції України. Інформація щодо закладання вибухівки в жодному з міст не підтвердилась.  

За словами В’ячеслава Ліхачова, керівника Групи моніторингу прав національних меншин, “телефонний тероризм” (свідомо неправдиві повідомлення про мінування об’єктів) дуже поширений та може вчинятись як з хуліганських мотивів, так і для психологічного тиску: 

“Саме по собі повідомлення в новинах про евакуацію із синагог по всій країні викликає реакцію стурбованості, незалежно від того, чи були якісь підстави говорити про реальність мінування. Хто і навіщо дзвонив чи писав наразі залишиться невідомим, але відчуття, що українські євреї наражаються на небезпеку, в інформаційному просторі збережеться надовго”. 

Експерт також припускає, що організованість “телефонного тероризму” в цьому випадку може свідчити й про його провокаційний характер:

“Випадковий антисеміт-одинак ​​навряд чи став би системно написувати до поліції і повідомляти про мінування об’єктів у стількох областях. Це скоріше схоже на дії організованої групи”.  

Нагадаємо, що минулого тижня у Вінниці чоловік з антисемітськими вигуками ввірвався до синагоги та намагався задушити відвідувача. За фактом нападу слідчі Вінницького відділу поліції відкрили два кримінальних провадження – за ч. 1 ст. 296 (“Хуліганство”) та ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”) Кримінального кодексу України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter