У Вінниці чоловік з антисемітськими вигуками ввірвався до синагоги та намагався задушити відвідувача

Дата: 27 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

24 лютого в приміщення синагоги у Вінниці ввірвався нетверезий чоловік, який нецензурно висловлювався, вигукував антисемітські гасла та намагався задушити одного з присутніх. Правопорушнику загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Про це йдеться на офіційному сайті Національної поліції. 

За словами потерпілого, Ігоря Бравермана, нападник поводився агресивно, скидав зі столів книги, плюнув у портрет шанованого рабина Хефец-Хаїма та зім’яв його:

“Він кричав відомий чорносотенний вигук: мовляв, “бий ж*идів – рятуй Росію”. Я викликав поліцію, вона їхала десь хвилин 25, тож 14 хвилин (нападник. – Ред.) душив мене та заламував мені руки. Поліція приїхала та відпустила його. Натомість я до 23:00 перебував у лікарні”. 

За фактом нападу слідчі Вінницького відділу поліції відкрили два кримінальних провадження – за ч. 1 ст. 296 (“Хуліганство”) та ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”) Кримінального кодексу України.

Через інцидент Група Верховної Ради України з міжпарламентського співробітництва з державою Ізраїль звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Її учасники просять очільника відомства сприяти слідству та взяти справу на особистий контроль. 

“Ми категорично засуджуємо антисемітські прояви, засуджуємо насильство та напади на людей і висловлюємо обурення наругою над портретом”, – зазначають у зверненні. 

Нагадаємо, що минулого року Об’єднана єврейська община України зафіксувала 66 випадків антисемітизму. Водночас ескперт пояснив, чому варто скептично поставитися до наведених кількісних показників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter