В Україні є 760 спеціалізованих служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства – Левченко

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Мережа спеціалізованих служб підтримки в Україні налічує 760 одиниць. Зокрема, це 520 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 46 притулків, 46 кризових кімнат, 43 денних центри соціально-психологічної допомоги, 71 спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування, 19 гарячих ліній та 15 інших закладів та установ, призначених для надання допомоги постраждалим.

Про це повідомила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Фото: Depositphotos

Левченко пояснила, що у притулках передбачене цілодобове перебування до 90 днів, тоді як у кризових кімнатах – лише до 10. 

“Їх потрібно будувати, і створювати, і шукати оптимальні моделі. Наприклад, в Харкові ми якраз відвідали усі існуючі служби, які надають допомогу постраждалим. Досвід Харкова показав, що дуже важливо, щоб була кризова кімната. Не притулок, де ти можеш перебувати три місяці, а кризова кімната, де ти можеш перебувати 10 днів. Для багатьох цього достатньо, щоб зупинити насильство, вийти з цієї ситуації, продумати стратегію подальшого життя”, – зазначила вона.

Серед 15 інших закладів та установ – соціальні квартири, центри соціально-психологічної допомоги, ресурсний центр примирення та корекційно-відновлювальних програм, а також пункти невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для осіб, постраждалих від домашнього насильства.

Однак, за словами урядової уповноваженої, через повномасштабну війну в окремих територіальних громадах, що розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, спеціалізовані служби підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства, частково або повністю призупинили своє функціонування.

“А взагалі життя воно таке, що ми ніколи не збудуємо все один раз і назавжди. Ми завжди бачимо, що треба вдосконалити, де змінилися обставини, а де – потреби. І щось стає неактуальним, виникають нові потреби. Тому дуже важливо, щоб постійно був моніторинг і спостереження з боку національних структур і громадських організацій”, – підсумувала Левченко. 

Нагадаємо, що впродовж 2022 року до органів поліції та соціального захисту надійшло 251 829 звернень щодо домашнього насильства. З них зареєстрували 244 381 заяву та повідомлення про кримінальне правопорушення. Це на 25% менше, ніж у 2021 році. Тоді зареєстрували 325 599 заяв і повідомлень.

Крім того, впродовж січня 2023 року до Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству надійшло 1 124 звернення. З них майже 27% стосувалися домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter