В Україні вийде книга про кримських політв’язнів “Вільні голоси Криму”

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні готується до друку документальна книга про кримських політв’язнів “Вільні голоси Криму” – спільна ініціатива Українського ПЕН, The Ukrainians Media, Центру прав людини ZMINA та видавництва Vivat.

Про це повідомили на сайті Центру прав людини ZMINA.

Ініціатива є продовженням кампанії Українського ПЕН та ZMINA #SolidarityWords на підтримку авторів-політв’язнів в окупованому Криму. Це серія з 16 текстових портретів про громадянських журналістів-політвʼязнів: історії їхнього життя, затримання та перебування в неволі. Публікації міститимуть уривки з щоденників, листів, виступів у судах.

Автори текстів досліджують судові справи, комунікують з родинами і правозахисниками. 

Усі текстові портрети про журналістів-політв’язнів оприлюднять на сайті The Ukrainians. Станом на сьогодні вже вийшло чотири матеріали.

Перша історія – про кримськотатарського журналіста й політика, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, якого Росія звинуватила в “диверсії” та увʼязнила на 17 років.

Друга – про ув’язненого позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка, якого РФ засудила до шести років колонії загального режиму.

Третя – про громадянського журналіста з Бахчисарая, батька чотирьох синів Амета Сулейманова, якого російські окупанти ув’язнили за бажання показувати правду.

Четверта – про правозахисника Сервера Мустафаєва, засудженого до 14 років колонії суворого режиму. Його родину депортували з Криму 1944 року.

Редакторка історій – авторка книжки “За Перекопом є земля” Анастасія Левкова. Серед журналістів проєкту – Олександра Єфименко, Ірина Славінська, Олеся Яремчук, Віра Курико, Рустем Халілов, Ольга Духнич, Євгенія Генова.

Упорядницями текстів є репортерка Олеся Яремчук і співзасновниця The Ukrainians Media Інна Березніцька.

Книжка вийде друком українською та англійською мовами у видавництві VIVAT восени 2024 року.

Як наголосила виконавча директорка Українського ПЕН та ініціаторка проєкту Тетяна Терен, мета “Голосів вільного Криму” – привернути увагу до справ українських заручників Кремля задля сприяння міжнародному тиску на Росію.

Нагадаємо, що станом на 24 квітня 2024 року окупанти незаконно ув’язнили в Криму 218 людей, з яких 133 – кримські татари. За даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, серед тих, кого Росія тримає в неволі, – 16 медійників, блогерів і громадянських журналістів.

За інформацією менеджерки проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторії Нестеренко, протягом 2022–2023 років організація зафіксувала у Криму 162 випадки атак проти працівників ЗМІ та громадянських журналістів, редакцій традиційних та онлайн-видань, телеграм-каналів, а також онлайн-активістів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в слідчих ізоляторах і колоніях Російської Федерації станом на травень 2024 року незаконно утримують дев’ять жінок з окупованого Криму, одна з них – кримська татарка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter