В Україні всі трансплантації органів будуть безкоштовними

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон, ухвалений Верховною Радою, який вносить зміни в законодавство, що регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині.

Про це 5 січня повідомила пресслужба Офісу президента.

Джерело: pixabay.com

Згідно з положеннями документа, держава оплачуватиме всі трансплантації, тобто для пацієнтів вони будуть безплатними. Тарифи повністю покриватимуть витрати лікарень на проведення таких операцій.

Водночас закон передбачає, що підбір пари донор-реципієнт здійснюватиме Єдина державна система трансплантації. Вона цілковито незалежна від людського впливу й самостійно проводить підбір за визначеними критеріями.

Також громадяни України матимуть можливість надання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство через електронні ресурси, зокрема застосунок “Дія”.

Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих положень, які набирають чинності з 1 грудня 2022 року, уточнили в пресслужбі ОПУ.

Закон про трансплантацію та донорство органів Верховна Рада підтримала в другому читанні 16 грудня, “за” проголосували 305 народних депутатів.

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Це рішення людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється, а кількість заяв, які може подати фізична особа, необмежена. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter