Парламент ухвалив закон про трансплантацію та донорство органів

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада 16 грудня в другому читанні ухвалила закон про трансплантацію та донорство органів (№5831), рішення підтримали 305 народних депутатів.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Джерело: pixabay.com

Зокрема, з тексту закону вилучили поняття “повноважний представник”, якого можна було призначити за життя, щоб у випадку смерті він ухвалив рішення щодо згоди чи незгоди на вилучення органів для трансплантації. Якщо людина за життя особисто приймає таке рішення, вона може подати відповідну заяву, зокрема і в електронній формі.

Удосконалений алгоритм підбору пари донор – реципієнт, це дасть можливість системі підбирати пари з найкращим прогнозом приживання донорського органа.

У документі прописано залучення представників релігійних організацій до популяризації питань трансплантації.

Водночас продовжено пілотний проєкт із трансплантації, в якому всі операції оплачуються МОЗ, до грудня 2023 року.

Також документ дає українцям можливість надавати через портал “Дія” прижиттєву згоду чи незгоду на пожертву органів для трансплантації у випадку смерті.

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Це рішення людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється, а кількість заяв, які може подати фізична особа, необмежена. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter