В Україні військово-лікарські комісії працюватимуть на базі цивільних медичних закладів

Дата: 22 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив постанову про впровадження нового пакета в межах Програми медичних гарантій. Документ передбачає проведення медоглядів командами лікарів військово-лікарських комісій, створених при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: “Укрінформ”

Як повідомили в МОЗ, позаштатні ВЛК, які діють при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, працюватимуть на базі цивільних лікарень. Їхню кількість та перелік визначатиме керівництво обласних військових та Київської адміністрацій.

Нацслужба здоровʼя укладатиме договори з цими медзакладами та забезпечуватиме оплату наданих послуг за новим пакетом “Медичний огляд осіб, який проводиться при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки”.

Такий крок дозволить посилити ресурсне забезпечення роботи лікарів, які залучені до проведення медичних оглядів для оцінки придатності особи до військової служби. Всі послуги, які входять до пакета Програми медгарантій будуть безоплатними для призовників та військовозобов’язаних які проходять ВЛК“, – зазначив Омбудсман Дмитро Лубінець.

За його словами, держава покриватиме такі послуги:

  • проведення лабораторних та інструментальних досліджень;
  • направлення особи за наявності показань в інші медичні заклади для проведення необхідних консультацій та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги у разі потреби;
  • оформлення проєктів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я особи.

У МОЗ повідомляють, що для отримання безоплатних послуг на базі цивільного медичного закладу громадянин, який проходить ВЛК, повинен мати один із документів: картку обстеження та медичного огляду, картку медогляду кандидата на навчання у вищих військово-навчальних закладах, карту медогляду призовника або направлення керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, кабмін спростив механізм направлення українських військовослужбовців на лікування за кордон. Тепер проводити консиліум військово-медичного закладу більше не потрібно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter