В Україні відкрили онлайн-ресторан пам’яті зі “стравами” часів Голодомору

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Напередодні дня пам’яті жертв Голодомору українська молодь створила онлайн-ресторан “Непораховані від 1932” (“Uncounted since 1932”).

Студенти Української академії лідерства приготували та розмістили на сайті страви, якими харчувалися українці в голодні роки: затеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці із соломи тощо.

Повне меню викладено на сайті проєкту.

Цьогоріч партнерами ресторану Української академії лідерства стали Ukraїner та Музей Голодомору. Вони надали консультації та відео з проєкту “Голодомор: мозаїка історії”, створені за підтримки Українського культурного фонду.

Ціна кожної страви – врятовані людські життя. Частину рецептів підлітки відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити.

У меню ресторану:

Трав’яники – випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону.

Ціна цієї страви – можливість жити українцям, яким пощастило витримати голодну зиму. Навесні було легше, бо сходили бур’яни: щавель, лобода, конюшина.

Палянички – випечені подрібнені картопляні відходи із залишками зернят, замішані на гарячій воді.

Ціна цієї страви – життя тисяч людей, яким дивом вдалося приберегти жменю зерна. Часто його виколупували просто з нір гризунів, бо за кілька колосків з поля могли розстріляти.

Затеруха – запечене тісто з борошна, кори берези та води.

Ціна цієї страви – надія на життя сотень тисяч родин у 1932–1933 роках. Адже саме кора дерев у холодну пору року була чи не єдиним шансом врятуватися.

Онлайн-ресторан став продовженням проєкту “Uncounted since 1932”, який створила Українська академія лідерства в партнерстві з агенцією “Gres Todorchuk PR” 2017 року. Останні три роки студенти організовували вуличні поп-ап-ресторани зі стравами часів Голодомору і пригощали всіх охочих у семи містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Акцію в Брюсселі навесні 2018 року було відзначено трьома нагородами Effie Awards як одну з найуспішніших комунікаційних кампаній в Україні. Цього року через пандемічні обмеження унікальний формат ресторану перевели в онлайн-формат.

Станом на 2020 рік більшість країн не визнали Голодомору геноцидом українців. Саме слово “Голодомор” залишається невідомим, адже його немає в словниках, а отже, поширення та розуміння інформації про цей злочин радянської влади продовжує бути ускладненим. Проєкт закликає українців підписати петицію, яка допоможе внести поняття “Голодомор” до англомовних словників.

Нагадаємо, День пам’яті жертв голодоморів щороку відзначається в Україні в четверту суботу листопада.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921–1923, 1932–1933 і голод 1946–1947 років. Утім, серед найтрагічніших сторінок історії українського народу особливо сумне місце займає Голодомор 1932–1933 років. За різними даними, у 1932–1933 роках від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, “розкуркулення” селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Тож українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва.

Керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду в 1932–1933 роках. Тільки з відновленням державної незалежності український народ зміг зірвати табу з теми Голодомору.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter