В Україні в травні зафіксували 49 злочинів проти журналістів, більшість з них вчинила Росія – ІМІ

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні в травні зафіксували щонайменше 49 злочинів проти журналістів, 45 з них вчинила Росія.

Такі дані наводить Інститут масової інформації (ІМІ).

Фото: Микола Мирний / ZMINA

Серед злочинів – убивства, поранення та викрадення медійників, обстріли знімальних груп та телевеж, погрози, кібератаки на сайти ЗМІ, вимкнення українського мовлення, припинення роботи медіа через російські обстріли, неможливість працювати та друкувати газети через знищення інфраструктури, йдеться в повідомленні.

На Луганщині 30 травня внаслідок російського обстрілу загинув журналіст французького телеканалу BFMTV Фредерік Леклерк-Імхофф. Його колега Максім Брандстетер отримав осколкове ураження лівого стегна та контузію, фіксерка Оксана Леута – контузію. Журналісти готували сюжет про евакуацію з Лисичанська.

Двоє журналістів постраждали, потрапивши під російський обстріл 28 травня біля мосту на Сєвєродонецьк на Луганщині. Алекса Чана Юка з Великої Британії контузило, український фіксер Микола Пастух отримав осколкове поранення правої руки.

Під російські обстріли на Донбасі та Харківщині потрапляли журналісти Громадського, естонського каналу ERR, естонського Postimees, німецької газети Welt, “Заборони”, AFP, ТСН, Радіо Свобода, ICTV.

У травні російські окупанти викрали в тимчасово окупованому Херсоні з помешкання інженера “Суспільне Херсон” Олексія Воронцова. 21 травня чоловіка звільнили. 

В інформації ІМІ уточнюється, що станом на дату проведення моніторингу приміщення “Суспільне Херсон” контролює окупаційна влада. З боку росіян неодноразово були спроби пошуку справ працівників філії для вербування, допитів та отримання інформації.

Джерело: imi.org.ua

Медіаексперти зафіксували випадки погроз українським журналістам з Росії. Переважно це були листи, які надходили на електронні скриньки редакцій. У них працівникам медіа погрожували судами, ув’язненням, відповідальністю за “русофобские фейки”, радили готувати теплі речі до Сибіру. 

Тривають систематичні кібератаки на сайти українських ЗМІ, хоча їхня інтенсивність дещо знизилася, йдеться в повідомленні. 

Водночас ІМІ зафіксував чотири випадки порушення свободи слова, за які відповідальна Україна. Зокрема, це застосування фізичної агресії проти журналістів – по два випадки перешкоджань та погроз. 

Журналістка “Четвертої влади” Алла Максимчук отримала погрозу “люстрацією” від прихильника Московського патріархату. Це сталося під час підготовки сюжету про боротьбу громади за можливість відвідувати храм ПЦУ, а не московську церкву.

Чернівецький журналіст, керівник порталу БукІнфо Сергій Зарайський заявив, що невідомий погрожував йому вбивством та знищенням житла. Погрожували журналісту, за його словами, телефоном після виходу матеріалу під назвою “Головою Чернівецької ОВА Осачуком має впритул зайнятись НАБУ за фальшування документів військових частин і прикриття контрабандних схем на кордоні”.

У Запоріжжі правоохоронці заборонили журналістам 061.ua, власним кореспондентам 1+1 і 5 каналу проводити знімання зруйнованих унаслідок російських бомбардувань цивільних об’єктів. Хоча репортери прибули на місце події за кілька годин після бомбардувань, поліцейські не дозволили їм вести знімання.

В ІМІ нагадали, що за згодою між представниками влади та журналістською спільнотою “Медіарух” публікувати фото та відео військових об’єктів можна через 12 годин після завершення бойових дій, цивільних об’єктів – через три години.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на початок червня 2022 року Офіс генпрокурора здійснював процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях щодо злочинів російських окупантів проти 147 представників ЗМІ, з яких 28 – іноземні громадяни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter