В Україні судитимуть директорку луганського ліцею, яка закликала дітей вступити до російської “Юнармії”

Дата: 21 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно мешканки селища Біловодськ Старобільського району на Луганщині. Відомо, що жінка сприяла впровадженню російських стандартів освіти у ліцеї, де була директоркою та пропагувала збройну агресію проти України.

Про це повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну 34-річна вчителька математики місцевого ліцею підтримала дії росіян та пішла на співпрацю з окупантами.

“У серпні 2022 року її призначено директоркою цього закладу освіти, який перепідпорядкований окупаційній “адміністрації Біловодського району ЛНР”. Фігурантка почала  організовувати у ліцеї процес “деукраїнізації” та переходу на  стандарти освіти РФ.  Педагоги пройшли “перепідготовку” в РФ, а навчальний рік розпочався за російськими підручниками та методичками”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначають правоохоронці, керівниця освітнього закладу пропагувала створення осередку “Юнармії” – дитячо-юнацької парамілітарної організації при Міністерстві оборони Росії. За вступ школярів до організації вона пропонувала батькам 10 тисяч російських рублів.

Дітей, які вступили до лав “юнармійців”, змушують носити військову форму, берети та берці, навчають користуватися зброєю.

Матеріали кримінального провадження передано до Першотравенського міського суду Дніпропетровської області.

Дії колишньої української освітянки кваліфіковано як колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Жінці загрожує позбавлення волі строком до трьох років з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади або вести певну діяльність.

Нагадаємо, на початку січня на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини російські адміністрації почали складати списки хлопців, яким має виповнитися 17–18 років. 

Батьків випускників шкіл в ОРДЛО українські посадовці закликають виїхати до безпечніших місць, щоб уберегти дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter