В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кабмін ухвалив постанову, яка затверджує Положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими. Цей документ унормовує функціонування Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та електронну взаємодію між зацікавленими органами державної влади.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Фото: Андрій Єрмак

До бази даних інформаційної системи внесуть інформацію про:

  • оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора;
  • цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії;
  • осіб, зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України.

Постанова також удосконалює роботу Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, зокрема унормовує діяльність громадських приймалень Координаційного штабу та надає права щодо функціонування відповідних регіональних центрів.

Координаційний штаб також отримує повноваження щодо репатріації тіл (останків) українських військових, і розширюються можливості щодо повернення з полону цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ.

“Ми пам’ятаємо про кожну людину, яка перебуває в полоні, та робимо все для того, щоб вона повернулася додому. Дуже вдячна Уряду за ухвалення цього рішення: воно допоможе діяти більш системно та оперативно ухвалювати рішення щодо якнайшвидшого повернення з полону оборонців України”, – зазначила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Нагадаємо, що за 10 років війни Росії проти України представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відвідали всіх місць утримання українських військовополонених. На переконання Омбудсмана, міжнародні інституції та організації не реалізовують своїх повноважень повністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter