В Україні створили змішані медичні комісії для обміну полоненими

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Для сприяння обміну полоненими Україна створила змішані медкомісії (ЗМК). Щоб цей механізм запрацював, їх має сформувати й РФ.

Про це повідомив Офіс омбудсмана України.

Архівне фото. Джерело: телеграм-канал Андрія Єрмака

Як зазначається, змішані медичні комісії допоможуть звільнити українських полонених та обміняти росіян. У світовій історії це третій випадок, коли буде впроваджуватися така ініціатива.

“На жаль, діяльність українських органів і відомств у поверненні захисників додому стикається з російським небажанням здійснювати повернення навіть своїх громадян. Тож робота триває. І буде тривати до повернення на Батьківщину всіх українських воїнів”, – зазначив Олександр Кононенко, представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони.

Згідно з Женевськими конвенціями до комісії залучать трьох лікарів: один лікар від країни, яка утримує військовополонених, і двоє лікарів від нейтральних країн.

ЗМК буде визначати стан та діагноз полоненого, також може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни, якщо РФ буде згодна. Також репатріація можлива тільки за згодою полоненого.

Нагадаємо, восени 2023 року Україна оголосила про створення двох змішаних медичних комісій, завдяки яким повертатимуть важкопоранених військовополонених додому. Такий підхід застосовують під час війн для репатріації поранених полонених або перевезення їх до нейтральних країн, отримання ними необхідних ліків та медичної допомоги. Тож надалі повернення поранених військових мало відбуватися не через обміни, а за допомогою ЗМК. 

Раніше ZMINA повідомляла, що РФ досі не погодила роботу двох змішаних медичних комісій, завдяки яким мали повертатися додому або виїжджати до нейтральних країн важкопоранені військовополонені. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter