Росія досі не погодила роботу змішаних медкомісій, які мали сприяти поверненню поранених військовополонених – Коордштаб

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Росія досі не погодила роботу двох змішаних медичних комісії (ЗМК), завдяки яким мали повертатися додому або виїжджати до нейтральних країн важкопоранені військовополонені.  

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШ).

Фото: Андрій Єрмак

У штабі нагадали, що всі необхідні дії для створення таких комісій Україна зі свого боку завершила у вересні цього року. 

У серпні 2023 року Україна прийняла рішення про утворення змішаних медичних комісій. Протягом серпня та вересня 2023 року було пройдено та завершено всі внутрішньодержавні процедури щодо започаткування роботи змішаних медичних комісій (ЗМК). Усі погодження, необхідні для початку роботи, були надані місії Міжнародного комітету Червоного Хреста. Але станом на середину листопада МКЧХ не отримав погодження про можливість роботи ЗМК від країни-агресора“, – йдеться в повідомлені відомства.

Для розв’язання цього питання секретар Координаційного штабу Дмитро Усов звернувся з листом до голови місії МКЧХ Юрга Егліна. У ньому йшлося про небажання Росії погоджувати запропоновані Червоним Хрестом кандидатури лікарів для роботи в ЗМК. У такий спосіб, на думку Усова, РФ порушує Женевську конвенцію та міжнародне гуманітарне право (МГП).

Координаційний штаб закликає МКЧХ та інші міжнародні організації відреагувати на небажання країни-агресора дозволити роботу ЗМК. Керівництво КШ наголошує, що без розв’язання цього питання репатріація сторонами важкопоранених та тяжкохворих військовополонених відповідно до МГП є неможливою.

Нагадаємо, восени 2023 року Україна оголосила про створення двох змішаних медичних комісій, завдяки яким повертатимуть важкопоранених військовополонених додому. Такий підхід застосовують під час війн для репатріації поранених полонених або перевезення їх до нейтральних країн, отримання ними необхідних ліків та медичної допомоги. Тож надалі повернення поранених військових мало відбуватися не через обміни, а за допомогою ЗМК. 

Згідно з Женевськими конвенціями, до складу комісії входитиме троє лікарів, один з медиків представлятиме країну, яка утримує військовополонених, і двоє інших – нейтральні країни. Очільник комісії обирається з-поміж лікарів з нейтральних країн.

Змішані медичні комісії створюються відповідно до Женевських конвенцій 1949 року. Такі норми Женевської конвенції раніше використовували двічі за всю історію їхньої дії. Один раз під час в’єтнамської війни, а другий – в ірано-іракському воєнному конфлікті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter