В Україні створили штаб із розробки протимінної операції в Чорному морі — командувач ВМС України

Дата: 02 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні створили штаб, який розробляє операцію з очищення від мін Чорного моря, щоб розпочати її можна було за першої ж нагоди. 

Про це повідомив командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю “АрміяІнформ”.

Олексій Неїжпапа. Джерело: armyinform.com.ua

За його словами, через підрив росіянами Каховської ГЕС кількість мін у Чорному морі збільшилася в рази, оскільки армія РФ, побоюючись українського контрнаступу через Дніпро, створила цілу систему мінних загороджень. Зокрема, встановила на річці протидесантні, якірні, річкові міни, які потік води виніс в Чорне море.

Командувач ВМС наголосив на тому, що вони чітко усвідомлюють це й готуються до того, щоб за першої нагоди розпочати протимінну операцію з розчищення від мін Чорного моря. Саме для цього створений штаб.

Водночас Неїжпапа зазначив, що до процесу розмінування може долучитися протимінна група НАТО, яка на постійній основі працює у Середземному морі. За його інформацією, щодо цього вже є певні домовленості.

“Ми маємо бути завжди напоготові до подальших дій, щоб якомога швидше забезпечити безпеку цивільного судноплавства… І ми, військові, робитимемо для цього все, що від нас залежить, та навіть більше”, — сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що внаслідок повномасштабного вторгнення Росії Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі. За попередньою оцінкою Світового банку, аби виправити це треба 37,4 мільярда доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter