В Україні створили Національне інформбюро: воно збиратиме дані щодо вбитих, військовополонених та зниклих безвісти

Дата: 18 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні створили Національне інформаційне бюро (НІБ), ключовою метою діяльності якого є збір та узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих РФ, зокрема і з-поміж мирного населення.

Відповідне розпорядження оприлюднили 17 березня на сайті Кабміну.

Речі російських солдатів, взятих у полон. Джерело: 5.ua

У документі уточнюється, що державне підприємство “Український національний центр розбудови миру” належить до сфери управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та виконує функції Національного інформаційного бюро відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року.

Як пояснила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, НІБ діятиме відповідно до міжнародно-гуманітарного права, зокрема ст. 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими (ІІІ) та ст. 136 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни (IV).

“Враховуючи, що Україна є однією зі сторін у цій війні, наша держава в контексті міжнародного права зобов’язана саме так поводитись. Адже Україна є цивілізованою країною й дотримується міжнародних норм”, – сказала вона під час відеозвернення до українців.

Вона уточнила, що відповідно до офіційних даних Генштабу ЗСУ, втрати особового складу ворога вже перевищують 14 тисяч військовослужбовців.

“Наші захисники щоденно беруть у полон тих, хто незаконно вторгся на нашу територію від 24 лютого поточного року і донині. Тож списки як загиблих, так і військовополонених РФ теж складатиме українська сторона. Їхні родини мають знати, куди російська влада відправила їхніх дітей, чоловіків та братів”, – сказала Верещук.

Надалі в Україні буде створений обмінний фонд. Інформацію, зібрану Центром, Україна надаватиме за допомогою структур Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Це дозволить українцям вкотре довести злочини РФ та в перспективі активізувати процес обміну полоненими й тілами загиблих із супротивною стороною, переконана віцепрем’єрка.

Номери гарячої лінії Національного інформаційного бюро – 1648 та (044) 287-81-65 – для первинного збору інформації і комунікації із постраждалими. Згодом лінія функціонуватиме також і в месенджерах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter