В Україні створили інтерактивну “Бібліотеку памʼяті” зі спогадами українців, які вимушені були евакуюватися

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні запустили онлайн-платформу під назвою “Бібліотека памʼяті”, яка є інтерактивною галереєю, де зібрані спогади українських родин, які через постійні обстріли та руйнування були вимушені залишити свої домівки.

Про це пише MediaSapiens.

Фото: Бібліотека памʼяті

Цей проєкт створили у рамках благодійної ініціативи Zberezhemo, яка реалізується гуманітарною організацією IAC ISHR разом з сервісом оцифровування спогадів Memory Box.

У IAC ISHR розповіли, що ідея створення цього проєкту виникла у відповідь на нестандартні запити про гуманітарну допомогу. Люди почали звертатися з проханнями зберегти їхні цінні спогади: фотографії, відеозаписи, альбоми, дитячі малюнки та фотоплівки, які є джерелом підтримки та важливою частиною їхньої ідентичності.

Коли таких звернень стало дуже багато, керівник організації Антон Алєксєєв, звернувся до творців Memory Box – Володимира Ляхова та Антона Швеця. Спільно вони заснували ініціативу “Збережемо”.

На сторінці “Бібліотеки пам’яті” зазначається, що проєкт “Збережемо” є результатом співпраці Memory Box та IAC ISHR. Організатори пояснюють, що під час роботи з людьми з найбільш постраждалих регіонів вони зрозуміли, що для багатьох важливо вберегти свої особисті історії, які заховані у старих фотоальбомах, відеокасетах або дитячих малюнках. Спогади стають для цих людей сильним джерелом натхнення та підтримки, тож виникла необхідність допомогти їм у цьому.

Ініціатива запропонувала людям оцифрувати їхні сімейні архіви та, за бажанням, поділитися ними. Таким чином, на основі зібраних матеріалів вдалося створити онлайн-бібліотеку. Організатори підкреслили, що, хоча в цій бібліотеці немає традиційних книжок, полиць чи каталогів, там можна ознайомитися зі збереженими спогадами, що стали частиною загальної колекції.

За словами фахівців, ще багато запитів щодо оцифрування та збереження сімейних архівів залишаються невиконаними. Проєкт діє за підтримки благодійників, і кожен, хто бажає, може долучитися через сайт ініціативи, щоб допомогти продовжити його роботу та зберегти памʼять про минуле якомога більшій кількості людей.

Нагадаємо, що торік дівчина з Маріуполя, Марія Адаманова, ініціювала соціальний проєкт, що обʼєднує історії маріупольців, які вимушено виїхали з міста, але досі зберігають ключі від рідної домівки. На сторінці проєкту “Ключі від Маріуполя” в інстаграмі користувачі розповідають історії та спогади, повʼязані з містом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter