В Україні створили гайд про інструменти штучного інтелекту для організацій громадянського суспільства

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні розробили гайд для організацій громадянського суспільства про інструменти штучного інтелекту (ШІ), в якому прокоментували переваги та ризики його використання для громадського сектору.

Про це стало відомо під час презентації в Укрінформі.

Джерело: скриншот з гайду

Робота над гайдом тривала кілька місяців, він має понад 50 сторінок і шість ключових розділів.

Як зазначив менеджер проєктів Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) Володимир Куделя під час заходу, експерти спробували детальніше розкрити в гайді такі питання: що саме організації громадянського суспільства можуть робити з інструментами штучного інтелекту, як вони їх можуть застосовувати для власної роботи тощо.

Документ має кілька блоків. Перший – що таке генеративний ШІ, другий – про практичні способи його застосування в роботі ОГС. Є розділ про загрози дипфейків і шелоуфейків та чи можна їх застосовувати в нейтральних цілях.

Завершальний блок розповідає про технологію розпізнавання обличчя, ризики та регулювання її застосування в Україні і ЄС.

Також у гайді міститься практична інформація про різні платформи ШІ, створення презентацій, чатботи, розпізнавання текстів, створення діаграм тощо.

Гайд створено в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, що реалізується ІСАР Єднання в консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Нагадаємо, що в грудні минулого року представники Європарламенту, країн-членів ЄС і Єврокомісії схвалили комплекс законів, що регулюють використання штучного інтелекту (ШІ). Це перша спроба блоку регулювати ШІ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter