В Україні створили Державну службу у справах дітей. Які її основні функції?

Дата: 30 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

29 вересня уряд ухвалив постанову про створення в Україні Державної служби у справах дітей, одним з основних завдань якої буде координація надання соцпідтримки та соцпослуг сім’ям з дітьми (зокрема тим, над якими встановлено опіку чи піклування), прийомним сім’ям, сім’ям патронатних вихователів, дитячим будинкам сімейного типу та всиновлювачам. 

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України.

Фото: Depositphotos

У відомстві поінформували, що як центральний орган виконавчої влади служба реалізовуватиме державну політику у сфері захисту прав дітей, соціальної підтримки сімей з дітьми, розвитку сімейних форм виховання та усиновлення.

Як зазначають у відомстві, незалежно від того, де виховуються діти – в рідній, чи прийомній родині, усі вони потребують соціальної підтримки, а в Україні наразі понад 7,5 млн дітей, які страждають від впливу російської агресії. Також понад 65 тис. дітей в нашій державі є сиротами чи позбавлені батьківського піклування.

Ми створили орган, який опікуватиметься забезпеченням прав кожної дитини, у т.ч. її права на життя в родині, та  якісною роботою установ і органів, відповідальних за піклування про дитину. Україна – не для інтернатів, як справедливо зазначив наш президент. Тому ми посилюємо координацію органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, служб у справах дітей з тим, щоб кожна дитина змогла відчути батьківську любов”, – наголосила міністерка соцполітики Оксана Жолнович.

За словами посадовиці, служба здійснюватиметься моніторинг за дотриманням захисту прав дітей місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та людьми.

Фахівці понад 1400 територіальних громад в Україні зможуть отримувати методичну допомогу щодо налагодження дієвої системи захисту дітей у громаді, запевнило відомство.

Служба також взаємодіятиме з українським дипломатичними установами за кордоном, щоб забезпечити дотримання прав дітей-громадян України та їхнє повернення на батьківщину.

Нагадаємо, від початку 2023 року в Україні завершені майже 500 справ щодо усиновлення, але кількість дітей, які потребують батьківської любові, сягає 15 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter