В Україні стали частіше нападати на заходи, активістів та мирні зібрання, пов’язані з ЛГБТ

Дата: 04 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У 2019 році в Україні збільшилася кількість нападів на ЛГБТ-центри, окремі заходи та активісток/ів, а також випадків перешкоджань проведенню мирних акцій, пов’язаних з темою. Якщо у 2017 році йшлося про вісім таких інцидентів, а у 2018 – про 19, то у 2019 році експерти зафіксували вже 24 напади. 

Такими є результати звіту правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”. 

У Харкові невідомі облили зеленкою автора ЛГБТ-лекції громадського діяча й екснардепа Олеся Донія, а також одного з учасників заходу. Нападники були одягнені у футболки із символікою “Правого сектору” і ГО “Фрайкор”

“Якщо врахувати 36 випадків застосування фізичного насильства під час так званих “сафарі” і “Полювання” на учасників та гостей Маршу рівності., які проводили праворадикальні угруповання до та після мирних ЛГБТ-акцій у Києві, Харкові та Одесі, то стає очевидним, що участь у громадському ЛГБТ-житті в Україні стає все більш небезпечною”, – зазначають у звіті. 

Автори документа додають, що ці порушення стосуються не тільки спільнот у великих обласних центрах, але й у таких містах, як Кривий Ріг, Миколаїв, Чернівці та Житомир. 

У звіті також зауважують, що 2019 року вперше були помічені хакерські атаки на інтернет-ресурси кількох громадських ЛГБТ-організацій, що за часом збігалися з проведенням публічних ЛГБТ-акцій.

“Уже не вперше Марш рівності в Києві пройшов без суттєвого насильства, але перший Марш рівності в Харкові супроводжувався низкою зухвалих та жорстоких нападів на учасників і учасниць ходи, а також тих, кого з ними асоціювали, з боку учасників таких ультраправих угруповань, як “Традиція і порядок” та “Фрайкор”, – йдеться у звіті. 

Нагадаємо, що в суботу, 1 лютого, у Вінниці четверо чоловіків у масках зірвали тренінг із питань сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності для журналістів. Нападники допитувалися, хто є організаторами заходу, вигукували, що “ЛГБТ-сміття у Вінниці не буде”, а також облили одного з тренерів олією та засипали пір’ям. За фактом нападу поліція розпочала два кримінальні провадження.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter