В Україні спростили реєстрацію місця проживання для людей, житло яких розташоване на ТОТ або в зоні бойових дій

Дата: 30 Квітня 2023
A+ A- Підписатися
Жителі тимчасово окупованих територій України, а також регіонів, де тривають або велися бойові дії, можуть зареєструвати місце нового проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання.
 
Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.
 
Фото Олександра Синиці / УНІАН

“Президент підписав закон щодо спрощення процедури реєстрації місця проживання для осіб, житло яких розташоване на тимчасово окупованій території або на територіях, де ведуться (велися) бойові дії. Рекомендації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини враховані”, — йдеться у повідомленні.

За словами Омбудсмана, відтепер особа, місце проживання якої зареєстроване або задеклароване в житлі, розташованому на тимчасово окупованій території або на територіях, де ведуться чи  велися бойові дії, може задекларувати або зареєструвати місце свого проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання.

Крім того, такі особи можуть оформити, обміняти документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, вклеїти фото при досягненні відповідного віку в паспорт громадянина України, звернувшись до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції.

Крім того, закон передбачає спрощену процедуру реєстрації місця проживання дітей-переселенців на період тимчасової окупації. Місцем реєстрації таких дітей вважатиметься зареєстроване місце проживання їхніх батьків чи інших законних представників, або ж одного з них, з ким мешкає дитина, а також у разі, якщо місце проживання батьків або інших законних представників дитини зареєстровано або задекларовано за різними адресами, подається письмова заява законного представника, з яким мешкає дитина.

За словами Лубінця, цей закон сприятиме захисту прав громадян України, в тому числі дітей, і спростить їхній доступ до соціальних, адміністративних та інших гарантованих державою послуг.

Нагадаємо, Верховна Рада України спростила реєстрацію місця проживання дітей внутрішньо переміщених осіб. Законопроєкт №8092 підтримав 301 народний депутат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter