На час війни в Україні спростять юридичну процедуру встановлення фактів народження та смерті

Дата: 19 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді проголосували за впровадження спрощеної процедури встановлення юридичного факту народження або смерті особи за рішенням суду на території, де діє воєнний чи надзвичайний стан.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Джерело: rada.gov.ua

За ухвалення відповідного законопроєкту в першому читанні проголосували 273 народних депутати.

Йдеться про проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану (№7310).

Законопроєктом, як зазначається в пояснювальній записці, пропонується внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України задля запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан.

Крім того, пропонується уточнити положення статті 5 Закону України “Про судовий збір” стосовно пільг щодо сплати судового збору за цією категорією справ.

Так, зокрема встановлюється, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із дією воєнного чи надзвичайного стану.

Нагадаємо, законопроєкт №7310 зареєстрували у Верховній Раді наприкінці квітня.

Правозахисники зазначають, що існує ряд причин важливості його прийняття:

  • на територіях України, де відбуваються активні бойові дії, масово гинуть цивільні особи. При цьому ані належного оформлення фактів смерті, ані доступу до тіл у родичів загиблих часто немає. Тому вони не можуть отримати відповідних документів для подальшої державної реєстрації факту смерті; 
  • після 24 лютого 2022 року ознак тимчасово окупованих територій набули окремі райони Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей. Частина цих територій тимчасово контролюється російською армією, а відтак функціонування звичних механізмів реєстрації актів цивільного стану, зокрема народження або смерті особи, там не відбувається;
  • важливо надати можливість сім’ям, які втратили годувальника під час воєнних дій, оформити документи про смерть особи в умовах, коли не може бути застосована звичайна процедура державної реєстрації фактів смерті;
  • якщо родичі будуть мати спрощену процедуру встановлення фактів народження та смерті особи на території дії воєнного стану, вони будуть звертатися до відповідних органів для проведення державної реєстрації актів цивільного стану. Відтак це позитивно вплине як на облік жертв нової фази війни Росії проти України, так і на документування новонароджених дітей;
  • наявність спрощеної процедури встановлення фактів народження та смерті осіб в умовах та на територіях дії воєнного стану позитивно впливатиме на кількість та зміст отриманих відомостей щодо порушень прав громадян та ймовірних злочинів внаслідок російської агресії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter