В Україні слід запровадити профстандарт інструктора з просторового орієнтування та мобільності – експерти

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні необхідно запровадити професійний стандарт інструктора з просторового орієнтування для людей з порушеннями зору. Такі фахівці допомагатимуть особам з порушеннями зору та членам їхніх родин правильно сприймати простір навколо, оцінювати відстань, визначати віддаленість до предмета і місця його розташування. Це сприятиме мобільності цих людей та їхній соціалізації в суспільстві.

Таку думку висловили експерти під час круглого столу “Як введення нової професії вирішує питання безбарʼєрності незрячих людей?”.

Фото: Depositphotos

“Такий фахівець дуже важливий для незрячих, не важливо, коли людина втратила зір – маленькою дитиною, в школі чи після школи. Ця проблема загострюється зараз, коли десятки, сотні тих, хто нас захищає, втрачають зір. Виходячи з реабілітаційних установ, вони не знають, що робити далі, як рухатися, немає тих, хто їх фахово, професійно навчить цього. Тому професія, яку ми розглядаємо, професійний стандарт якої має бути введений, – надзвичайно важлива”, – наголосив президент громадської організації “Український міжнародний інститут сліпих” Юрій Войтюк.

Тим часом заступниця директора громадської організації “Трініті хаб” Тетяна Костенко зауважила, що навчання людей з порушеннями зору навичок просторового орієнтування та мобільності є основою їхньої реабілітації і соціалізації.

“Робота інструктора з просторового орієнтування та мобільності орієнтована на формування в людей з порушеннями зору навичок самостійного орієнтування у відкритому, закритому просторах. Це забезпечення безпечного пересування в навколишньому середовищі незалежно від змін у ньому”, – пояснила вона.

Вироблений стандарт, за її словами, допоможе зорієнтувати, якими фаховими компетенціями має володіти інструктор із просторового орієнтування.

Під час дискусій експерти дійшли висновку, що допомогу в орієнтуванні в просторі людям з порушенням зору можуть надавати вчителі-дефектологи – тифлопедагоги. Саме вони працюють з дітьми з порушенням зору, а також надають допомогу військовим, які втратили зір.

Також учасники круглого столу зазначили, що інструктор із просторового орієнтування та мобільності може працювати в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, інклюзивно-ресурсних центрах, центрах раннього втручання, закладах реабілітації, відділеннях комплексної реабілітації тощо.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року компанія Google випустила мобільний застосунок Magnifier, яким можуть користуватися люди з порушеннями зору, він дозволяє користувачам збільшувати, освітлювати й фільтрувати текст.

Magnifier має досить простий інтерфейс користувача. Зокрема, він містить великі кнопки управління функцією масштабування, розташовані по обидва боки від круглої кнопки спуску затвора / стоп-кадру, а також менші кнопки для ввімкнення / вимкнення ліхтарика камери й перемикання між передньою і задньою камерами пристрою. Крім того, він має додаткові функції, як-от налаштування контрастності та яскравості й кольорові фільтри для покращення розбірливості тексту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter