В Україні щомісяця поліція відкриває до 160 кримінальних проваджень щодо колабораціонізму

Дата: 17 Серпня 2022
A+ A- Підписатися
Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну і дотепер Нацполіція розслідує близько 1200 кримінальних проваджень щодо колабораціонізму. Щомісяця в середньому відривають 160 справ.
 
Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на речницю Міністерства внутрішніх справ Альону Матвєєву.
 
Джерело: Цензор.НЕТ

“Зменшення виявлених Національною поліцією фактів колаборації на сьогодні не спостерігається. В середньому за місяць нараховується в ЄРДР близько 160 цих фактів”, поінформувала Матвєєва.

Говорячи про колабораціонізм, речниця МВС заявила, що, відповідно до даних ЄРДР, у провадженні Нацполіції перебувало з початку вторгнення РФ на територію України й дотепер загалом 1200 кримінальних проваджень.

За її словами, з них 549 справ розпочали за такими фактами, як публічне заперечення збройної агресії РФ проти України, публічні заклики до підтримки рішень і дій РФ, до співпраці з РФ, до невизнання державного суверенітету України на тимчасово захоплених територіях тощо.

“627 справ було розпочато за фактами добровільного зайняття громадянами України посад, які були незаконно створені на тимчасово окупованих територіях, а також в окупаційній адміністрації РФ, або щодо добровільного обрання до таких органів тощо”, зазначила вона.

Також Матвєєва уточнила, що з цих 1200 кримінальних проваджень під час досудового розслідування 199 особам повідомили про підозри.

За інформацією МВС, ці люди переважно є представниками держорганів і органів місцевого самоврядування (6), експрацівниками правоохоронних органів (4), представниками ТОВ або ФОП (3), цивільними громадянами (166).

“За результатами розслідування в 101 кримінальному провадженні матеріали щодо підозрюваних було направлено до суду. Найбільше в таких областях, як Житомирська – 33, Сумська – 15, Київська – 10”, сказала Матвєєва.

Нагадаємо, на початку серпня Кабмін схвалив законопроєкти, розроблені командою Мінреінтеграції, що мають уточнити питання кримінальної відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter