В Україні розслідують близько 3800 злочинів, вчинених окупантами проти дітей – Лубінець

Дата: 19 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі українські правоохоронці розслідують близько 3800 кримінальних справ за фактами вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей.

Про це під час презентації аналітичної записки “Річниця ордерів на арешт Путіна та Львової-Бєлової за депортацію українських дітей: що це дало і що буде далі?” розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише “Укрінформ”.

Фото: Shutterstock

“На сьогодні правоохоронні органи України розслідують близько 3800 кримінальних проваджень за фактом вчинення російськими військовими воєнних злочинів проти українських дітей. Ця процедура триває. Ми переконані, що кількість злочинів зростатиме, як і кількість офіційних кримінальних проваджень”, – поділився Омбудсман.

За його словами, процес ідентифікації злочинців, збору доказової бази та притягнення винних до відповідальності на національному рівні. Водночас Офіс генерального прокурора тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом.

Також, як каже Лубінець, станом на сьогодні, у рамках роботи Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, Україна докладає багато зусиль саме для фіксації злочинів росіян та повернення дітей додому.

Утім, досі ні президент РФ Володимир Путін, ні російська дитяча омбудсманка Марія Львова-Бєлова, які є фігурантами справи про незаконну депортацію українських дітей і щодо яких Міжнародний кримінальний суд понад рік тому видав ордери на арешт, досі не покарані за скоєне і продовжують впливати на процес гальмування повернення фактично викрадених українських дітей.

“І все це на тлі того, що, за нашими даними, досі продовжують складатися списки українських дітей на депортацію. Очевидно, що за таких обставин нам треба шукати нові підходи, підключати нові інструментарії. І насамперед ми сподіваємося на те, що саме міжнародна спільнота нам у цьому допомагатиме”, – заявив Лубінець.

Нагадаємо, що 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

Станом на той момент, за офіційними даними української влади, з початку повномасштабної війни Росії проти України росіяни перемістили на територію РФ та тимчасово окуповані території щонайменше 16 221 дитину.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter