В Україні розробили тести, які одночасно можуть виявляти коронавірус та грип

Дата: 11 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Науковці Інституту молекулярної біології і генетики Національної академії наук України розробили власні тест-системи, які дозволяють одночасно виявляти віруси SARS-CoV-2, грипу та низки інших небезпечних респіраторних вірусів.

Про це повідомляє пресслужба інституту.

Фото: Peoples Dispatch

Згідно з повідомленням, розробникам вдалося створити п’ять різних комбінованих тест-систем для одночасного виявлення SARS-CoV-2, грипу та низки інших небезпечних респіраторних вірусів. Мова йде про епідемічний грип А та Б, парагрип 1-3, респіраторно-синцитіальні віруси А та В й ортопневмовіруси людини, риновіруси, кір.

“Ці тест-системи дозволяють не тільки виявити згадані віруси в організмі, а й прогнозувати перебіг хвороби у пацієнта, ними інфікованого. Зокрема й перебіг коронавірусної хвороби”, — йдеться у повідомленні.

В інституті НАН розповіли, що дослідники провели аналіз рівнів відносної експресії більш ніж 20 генів вродженого імунітету та системи згортання крові у здорових донорів та у хворих на ковід. Внаслідок отриманих даних, учені запропонували набори біомаркерів із 3-8 генів для розробки комбінованої експресійної тест-системи.

“Ці біомаркери дозволяють з високими показниками чутливості, специфічності та точності діагностувати гіперзапалення, гіперкоагуляцію та лімфопенію у периферичних клітинах крові пацієнтів з COVID-19”, — повідомляє пресслужба інституту.

Науковці зазначили, що отримані результати дозволяють розробляти комбіновані тест-системи для визначення небезпечних патогенів людини та тварин: і такі, що потребують дуже дорогих приладів, зокрема ПЛР у реальному часі, і ті, для застосування яких достатньо звичайних термоциклерів, які можна закупити та використовувати у будь-якій лікарні країни. Ці підходи дозволяють зберегти високу чутливість, яку дають ПЛР реакції, та значно здешевити проведення діагностики.

Як відомо, протягом доби 10 лютого в Україні виявили 41 229 нових випадків захворювання на COVID-19. Зокрема, захворіли 3 369 дітей та 1247 медпрацівників, 236 людей померли.

7 лютого Міністерство охорони здоров’я скоротило тривалість амбулаторно-поліклінічного та стаціонарного лікування COVID-19. Зокрема термін самоізоляції тепер складає 5 днів після позитивного тесту на ковід-19. Водночас самоізоляція має припинятися за відсутності симптомів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter