В Україні розробляють проєкт “смарт-мобілізації”, який дозволить самостійно обирати спеціалізацію – Мінцифри

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації планує запустити проєкт “смарт-мобілізації”, який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватися. 

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у коментарі РБК-Україна. 

Фото з телеграм-каналу Михайла Федорова

“Ми будемо запускати пілот на операторів дронів. Тобто людина обиратиме, що вона хоче стати оператором дронів або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій або інші посади. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобовʼязання, які є ризики, як відбуватиметься процес навчання”, – пояснив міністр.

За словами Федорова, якщо громадянин залишить заявку і пройде відбір, тестування та навчання, то точно потрапить до роти ударних дронів і на ту посаду, яку він сам обрав.

Після запуску проєкту можна буде побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір, як вони після цього служитимуть та наскільки будуть мотивовані.

Міністр вважає, що це може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити таку “смарт-мобілізацію”.

Також Михайло Федоров учергове запевнив, що військовозобов’язаним українцям не надходитимуть повістки через застосунок “Дія”. 

Наразі в Україні працюють над проєктом Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів – “Оберіг”. Кожен військкомат володіє інформацією про військовозобов’язаних, але цю інформацію зберігає в паперових теках. Проєкт передбачає цифровізацію даних про військовозобовʼязаних в Україні.

Нагадаємо, що у вересні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку оброблення та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Цим законопроєктом створюють електронний реєстр військовозобов’язаних.

До реєстру вноситимуть :

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

Авторами документа стало чимало депутатів, серед яких колишній президент Петро ПорошенкоМар’яна БезуглаДавид АрахаміяІрина ГеращенкоЮлія Тимошенко та інші. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter