В Україні розроблять Стратегію впровадження ґендерної рівності у сфері освіти

Дата: 10 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У 2021 році в Україні буде розроблено та затверджено Стратегію впровадження ґендерної рівності у сфері освіти до 2030 року. Також планується розробити план заходів з реалізації Стратегії.

Про це у своєму фейсбуку повідомила дружина президента України Олена Зеленська. 

Також перша леді нагадала, що у 2020 році Україна отримала офіційний статус учасниці “Партнерства Біарриц” – міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх.

Згідно з останнім звітом Світового економічного форуму, за індексом гендерної нерівності Україна посідає 59-те місце серед 153 країн світу, охоплених цим дослідженням. Така позиція свідчить про значну нерівність, яка є у нашій країні і яку важливо виправляти вже сьогодні. Саме тому я ініціювала приєднання України до “Партнерства Біарриц”. Бо вірю – у жінок і чоловіків мають бути рівні права та можливості. А стереотипи й бар’єри, які існують у нашому суспільстві, мають бути зруйновані”, — зазначила Олена Зеленська.

Вона наголосила, що у межах “Партнерства Біарриц” Україна визначила для себе 5 рівноцінних напрямків роботи, перший з яких — зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків.

Сьогодні середній розрив у оплаті праці жінок і чоловіків в Україні, за даними Міністерства соціальної політики, становить 22%, жінки зазвичай працюють на нижчих посадах, ніж чоловіки, та представлені у менш оплачуваних секторах економіки, зокрема бюджетній сфері. Важливим кроком у виконанні зобов’язання щодо зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків для України у 2020 році стало приєднання до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (EPIC). Крім того, Мінекономіки почало розробку Національної стратегії зі зменшення гендерного розриву в оплаті праці на період до 2023 року“, — написала перша леді.

Другий напрямок у межах “Партнерства Біарриц” — розвиток безбар’єрного публічного простору. Тут серед основних досягнень Олена Зеленська назвала підписання Меморандуму про розбудову безбар’єрного простору та початок роботи над Альбомом безбар’єрних рішень.

Крім того, Президент України підписав Указ № 533/2020 “Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні”, яким передбачено розробку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Третім напрямком Україна визначила “забезпечення рівних можливостей для матері та батька щодо декрету”. Для його реалізації 1 грудня 2020 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, який дає чоловікові право після народження дитини взяти 14-денну оплачувану відпустку з догляду за нею та урівнює права чоловіків і жінок на батьківство.

“Чекаємо на друге читання та розраховуємо на ухвалення законопроєкту. Це стане першим важливим законодавчим кроком для розвитку батьківства “в чотири руки” в Україні, який дасть змогу поєднувати трудову діяльність із сімейними обов’язками для жінок та чоловіків”, — підкреслила перша леді.

Четвертим напрямком діяльності в межах “Партнерства Біарриц”, як відзначила дружина президента, було визначено протидію домашньому та гендерно зумовленому насильству.

По-перше, у 2020 році було запущено урядову гарячу лінію з протидії домашньому насильству – 1547. По-друге, протягом минулого року було створено дев’ять шелтерів – притулків для постраждалих від домашнього насильства, з них п’ять за кошти місцевих бюджетів, чотири – завдяки донорській допомозі. По-третє, на 2021 рік затверджено нову субвенцію з державного бюджету в розмірі 275 млн грн для розширення мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Субвенція допоможе побудувати нові та підтримати наявні притулки, денні центри, розширити кількість мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Крім того, не можу не згадати дуже важливий крок, який був зроблений у 2020 році, – Президент України підписав указ про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству“, –  зазначила Олена Зеленська.

П’ятим напрямком роботи в межах “Партнерства Біарриц” є забезпечення комплексного інтегрування принципів ґендерної рівності в освіті, поінформувала пані Зеленська, додавши, що для цього на 2021 рік заплановано розробити та затвердити Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року, а також розробити план заходів з реалізації стратегії.

Вважаю, що всі ці кроки – гарний початок руху в напрямку рівності, руйнування стереотипів та створення рівних можливостей для кожного”, – наголосила перша леді.

Нагадаємо, що “Партнерство Біарриц”, має на меті посилення відповідальності та об’єднання зусиль міжнародної спільноти щодо досягнення ґендерної рівності, започаткували лідери країн G7 на саміті у французькому місті Біарриц.

Україна як повноправна учасниця взяла на себе зобов’язання в п’яти сферах. Це розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення; навчання дітей принципів рівності жінок і чоловіків; запобігання насильству; зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків; створення більших можливостей для чоловіків піклуватися про дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter