В Україні рівень добробуту жінок найнижчий у Європі – дослідження

Дата: 29 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Серед усіх європейських країн Україна цьогоріч отримала найнижчий результат у рейтингу Women Peace and Security Index. Наразі наша держава на 117-й позиції серед 177 країн світу за рівнем добробуту жінок.

Про це свідчать результати нового рейтингу Women Peace and Security Index.

Джерело: giwps.georgetown

Рейтинг Women Peace and Security Index укладає Джорджтаунський інститут жінок, миру та безпеки спільно з Інститутом дослідження миру в Осло. Він оцінює рівень добробуту жінок та їхньої інтегрованості в суспільно-політичне й економічне життя країни.

Індекс WPS включає 13 показників статусу жінок, класифікованих за трьома вимірами: інклюзивність (освіта, працевлаштування, фінансова активність, використання мобільних телефонів, представництво у парламенті), справедливість (відсутність правової дискримінації, доступ до правосуддя, коефіцієнт материнської смертності, співвідношення статей при народженні) та безпека (насильство з боку партнера, безпека в громаді, політичне насильство проти жінок, близькість до війни). 

У попередньому рейтингу за 2021–2022 роки наша країна посіла 66-те місце серед 170 країн. Падіння в рейтингу спричинили показники, що вимірюють безпеку жінок в Україні, яка знизилася, зокрема через російську агресію проти нашої держави.

Як свідчать результати дослідження, 81% жінок в Україні проживають у межах 50 кілометрів від зони активних бойових дій. За цим показником Україна посіла 165-те місце, випередивши Ірак.

Зазначається, що за рівнем політичного насильства проти жінок Україна посідає 154-те місце (0,32 події на 100 000 жінок). Мова йде про насильство проти тих жінок, які беруть активну участь у політиці, зокрема щодо державних службовців, журналісток і активісток.

За рівнем безпеки жінок у суспільстві Україна посіла 102-ге місце. Тільки 55% українок віком від 15 років на запитання: “Чи почуваєтеся ви безпечно, гуляючи наодинці вночі містом або районом, де живете?”, відповіли ствердно.

Дослідження також доводять, що Україна посідає 54-те місце у рейтингу за рівнем материнської смертності. На 100 тисяч новонароджених дітей в Україні припадає 16,5 материнських смертей, тоді як світовий показник становить 212 смертей на 100 тисяч новонароджених дітей. 

Щодо насильства з боку партнера Україна на 85-му місці. Згідно з рейтингом, в Україні 9% жінок, які мали постійних партнерів, зазнавали від них фізичного чи сексуального насильства.

А втім, як стверджують автори рейтингу, жінки в Україні відіграють провідну роль у русі за свободу країни, документуючи воєнні злочини, скоєні армією РФ, і координуючи розподіл допомоги.

Частка жінок у Верховній Раді з 2017 року зросла з 12,3% до 20,4%.

Україна також серед лідерок за темпом покращення фінансової активності жінок. Вона продемонструвала найшвидші темпи зростання серед усіх країн впродовж 2014–2021 років. Зокрема, на 2023 рік більш як 80% українок від 15 років мали особистий чи спільний рахунок у банку або користувалися послугою мобільних грошей. У 2017 році таких було лише близько 51%.

Нагадаємо, згідно з дослідженням громадської думки для Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, 62% опитаних українців стверджують, що почувають себе в безпеці, коли ходять пішки у своєму районі. У 2021 році так казали 56%. Водночас серед чоловіків 71% відчувають себе в безпеці на вулиці, а серед жінок – 55%. 

Такими є результати опитування, що провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter