В Україні презентували документальну стрічку про родину, яка виховує невиліковно хворого сина

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні презентували документальний фільм “Бригада для Дані” про внутрішньо переміщену родину з Київської області, яка виховує невиліковно хворого сина. У 20-хвилинній стрічці  розповідають історію Дані Бачишева: хлопець не має доступу до паліативної допомоги, тож його родина змушена щодня шукати способи й сили, щоб боротися за свої права.  

Про це виданню ZMINA повідомила продюсерка стрічки, співзасновниця фонду паліативної допомоги “ЛаВіта” Маргарита Тулуп. 

Головний герой стрічки “Бригада для Дані”. Фото надане авторками
 
Тулуп розповідає, що стрічку зняли, щоб показати, наскільки в Україні необхідна комплексна система паліативної допомоги для дітей.
 
“Ми хочемо, щоб якісна допомога надавалася всім незалежно від місця проживання. На сьогодні в Київській області, наприклад, її потребують 2300 дітей. Проте це не офіційні дані: місцева влада не рахувала їхню кількість і не може назвати сервіси, які їм потрібні”, – каже продюсерка “Бригади для Дані”. 
 
Вона додає, що з року в рік програми охорони здоров’я області передбачають появу дитячої мобільної бригади, яка консультуватиме дітей удома. Проте її досі немає:
 
“Два стаціонарні заклади, які є в області, розраховані насамперед на дітей-сиріт. Це означає, що такі діти, як герой нашого фільму, не мають доступу до паліативної допомоги, тож родини змушені щодня шукати способи й сили, щоб боротися за свої права”.   
 
Режисеркою фільму є Таїсія Кутузова, співавторка документальної короткометражної стрічки “Ти, бля, рота закрий”, створеної, зокрема, за підтримки Центру прав людини ZMINA. 
 
Переглянути стрічку “Бригада для Дані”  можна тут.
 
Нагадаємо, що в Україні стартував онлайн-проєкт безкоштовної психологічної допомоги батькам важкохворих дітей.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter