В Україні побічні реакції після щеплення від ковіду зафіксували в 0,5% вакцинованих

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На понад 62 тисячі щеплень від коронавірусу, які встигли провести в Україні, незначні побічні реакції зафіксували в 361 людини, або 0,5% всіх, кому ввели препарат. 

Про це повідомляє Укрінформ. 

Фото: AFP
 
Від початку кампанії вакцинації, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, також двоє людей потребували нагляду лікарів.

“В одному випадку це був початок анафілактичного шоку, алергічна реакція. І в одному випадку було підвищення температури протягом двох діб, і лікарі вирішили, що треба спостерігати за цією людиною”, – розповів він.

Як наголошують у МОЗ, серед побічних реакцій, які можуть виникнути після щеплення вакциною AstraZeneca, виокремлюють такі: 

  • почервоніння, біль або набряк у місці ін’єкції;
  • лихоманка чи озноб;
  • головний біль;
  • біль у м’язах чи суглобах;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • нудота;
  • втомлюваність;
  • безсоння.

“Такі реакції можуть бути на будь-яку вакцину, це імунобіологічний препарат, тому в людини, якій притаманні алергічні реакції, таке може бути. 0,5% – це дуже мала кількість. 30 хвилин людина перебуває під наглядом. Тому що реакція негайного типу проявляється протягом 20–30 хвилин. Далі вже такої реакції не буде”, – наголосив Степанов. 

Також 15 березня стало відомо, що головний санітарний лікар Віктор Ляшко захворів на ковід на 13-й день після щеплення вакциною проти коронавірусу Covishield. Однак у МОЗ наголосили, що після першого щеплення імунітет від коронавірусу ще не повністю сформований.

Нагадаємо, що в питанні вакцинації проти коронавірусу українців, як показують дослідження, найбільше турбують побічні ефекти, безпечність препарату, вартість і походження вакцини. Так, відсутність широкомасштабних негативних наслідків сприяла б наміру вакцинуватись у 17% опитаних. Наразі, за даними ВООЗ, у світі не зафіксували жодного фатального випадку, що був би спричинений введенням вакцини проти коронавірусу. 

У Кореї після введення препарату AstraZeneca померли восьмеро людей, однак, як показало розслідування, причиною цього стало не щеплення, а хронічні хвороби, зокрема діабет і вади серця. 

У низці країн світу, зокрема в Данії, Норвегії, Ісландії, Таїланді, Італії, Австрії, Люксембурзі, Болгарії, Естонії, Литві, Латвії, Ірландії, Франції та Німеччині, зупинили вакцинацію препаратом від AstraZeneca на час розслідування випадків утворення в щеплених тромбів. Однак у МОЗ наголосили, що не зупинятимуть вакцинацію препаратом на тлі відмов у європейських країнах.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter