Україна не зупинятиме вакцинацію AstraZeneca на тлі відмов у європейських країнах – Степанов

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вакцина AstraZeneca, яка використовується в Україні, безпечна. Тому Україна не зупинятиме щеплення цим препаратом за прикладом європейських країн. 

Про це він розповів в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.

Максим Степанов

Коли міністр коментував питання про те, чому Україна не припиняє вакцинацію препаратом AstraZeneca, він зазначив, що поки для цього немає медичних показань.

Ми орієнтуємося на те, що роблять західні країни Європи, але ми дивимося саме з медичної точки зору. Хочу ще раз наголосити, що вони хочуть чітко усвідомити, що немає жодного зв’язку між тромбозом і цією вакциною“, сказав Максим Степанов

За словами очільника МОЗ, “побічний ефект є в кожної вакцини”. 

Нагадаємо, що в низці країн світу, зокрема в Данії, Норвегії, Ісландії, Таїланді, Італії, Австрії, Люксембурзі, Болгарії, Естонії, Литві, Латвії, Ірландії, Франції та Німеччині, зупинили вакцинацію препаратом від AstraZeneca на час розслідування випадків утворення в щеплених тромбів.

Комітет з питань безпеки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) 16 березня розгляне інформацію щодо безпеки COVID-вакцини AstraZeneca. 18 березня відбудеться позачергове засідання, на якому ухвалять рішення щодо подальших дій.

Водночас в AstraZeneca наголошують на тому, що їхня вакцина проти COVID-19 є безпечною для використання та не спричиняє тромбоемболічних ускладнень. 

Всесвітня організація охорони здоров’я 15 березня також заявила про відсутність доказів того, що інциденти, пов’язані з утворенням згустків крові (тромбів), спричинені вакциною Oxford/AstraZeneca. 

В Україні вакцинація розпочалася наприкінці лютого 2020 року. Станом на 12 березня першу дозу вакцини ввели більш ніж 38 тисячам людей, однак якщо такі темпи збережуться й надалі, то Україна встигне використати лише половину завезених наразі препаратів.

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна. Згідно з підрахунками видання The Economist, українці матимуть широкий доступ до вакцини проти коронавірусу не раніше ніж 2023 року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter