Історії полонених Росією цивільних українців розкажуть в Європі за допомогою проєкту “Art for Freedom: Unseen Civilians”

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Громадські організації “Common sense communications“та “PR Army” ініціювали проєкт “Art for Freedom: Unseen Civilians“, щоб привернути увагу європейців до українських цивільних, які незаконно утримуються у російських в’язницях. Історії цих людей зобразять на графічних полотнах, які виставлятимуться в Україні, Німеччині, Португалії та Франції.

 Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA

Фото: “Pictoric”

Над проєктом “Мистецтво заради свободи: невидимі цивільні українці в заручниках Росії” наразі працює клуб ілюстраторів “Pictoric”. Митці планують створити 10 ілюстрацій з історіями викрадених росіянами цивільних. На них також планують розмістити QR-код, який перенаправлятиме на сайт з інформацією про долю цих людей. Мета проєкту – привернути увагу міжнародної спільноти до відсутності правового механізму повернення цивільних з російської неволі.

 За словами арткуратора проєкту та співзасновника клубу ілюстраторів “Pictoric” Олега Грищенка, він та його колеги вже провели понад 70 виставок по всьому світу. На його думку, ілюстрація є універсальною мовою, яка здатна викликати емпатію до українців, на яких напали росіяни.

Вона може тригернути глядача, дипломатів, менеджерів, креативну спільноту. І це дійсно велика сила. Ми навіть не могли уявити, що українська ілюстрація може так спрацювати. Ми будемо дуже щасливі, якщо це дійсно допоможе. У будь-якому випадку, ми просто маємо це робити та пам’ятати про людей, які зараз перебувають у російських в’язницях”, – каже він.

 Христина Шкудор, адвокаційна менеджерка компанії “Were are our people” ГО “PR Army”, зауважила, що міжнародна спільнота не знає, що Росія незаконно викрадає та утримує у своїх в’язницях цивільних. Україна не може змусити Росію повернути цих людей на батьківщину, тому це потрібно робити через міжнародних партнерів.

“”PR Army” та “Common sense communications” вирішили, що ми можемо це зробити через ілюстрації. Що ми покажемо долю цих людей і розповімо їхні історії, оскільки людей найкраще чіпляє реальна історія. Особливо розказана матір’ю чи донькою”, – каже активістка.

За словами Шкудор, вони хочуть висвітлити проблему повернення цивільних з російської неволі у міжнародних медіа. Вона сподівається, що цей проєкт та суспільний розголос допоможе повернути хоча б частину бранців.

Нагадаємо,  у реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин містяться 47 598 записів. З них 2 016 – це записи про невпізнані тіла. 45 582 – записи щодо зниклих безвісти осіб.

Офіс уповноваженого спільно з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством оборони працюють над створенням єдиного центру ідентифікації загиблих із сучасним бюро судово-медичної експертизи. Це бюро буде забезпечене найкращими спеціалістами й криміналістами, працівниками поліції, експертами, фахівцями міжнародних організацій, а також забезпечене найсучаснішою технікою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter