В Україні планують заборонити імпорт і продаж російських книжок – В’ятрович

Дата: 13 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7459, що передбачає заборону імпорту книжок з Росії й Білорусі, а також припинення продажу вже ввезеної російської літератури. 

Про це повідомив народний депутат Володимир В’ятрович з посиланням на ВРУ.

Фото: 24 канал

“Законопроєкт передбачає заборону імпорту книг з Росії та Білорусі, припинення продажу раніше ввезених російських книг, майже повну заборону друку і ввезення творів громадян Російської Федерації (ідеться саме про громадян РФ, а не про “мертвих росіян” на кшталт Пушкіна з Достоєвським). Інша важлива норма законопроєкту передбачає, що книжки в Україні видаються українською мовою, мовами ЄС та корінних народів України”, зазначає В’ятрович.

За його словами, іншими мовами (зокрема, російською) можуть видаватися оригінальні твори, але не переклади. Ця норма заблокує плани Росії захопити книжковий український ринок зсередини. Світова література, включно з популярними книжковими новинками, промовлятиме до наших читачів українською мовою або мовами оригіналу.

“Сподіваюся, жодні лобісти російських інтересів не зможуть перешкодити парламенту швидко ухвалити цей закон, важливий не лише для виживання книжкової галузі, але й для національної безпеки держави”, додав нардеп.

Також він наголосив на важливості ухвалення в другому читанні законопроєкту №6287 про підтримку українських книгарень та видавництв. 

Проте дерусифікація стосується не тільки літератури, а й демонтажу пам’ятників, перейменування вулиць та станцій тощо.

Раніше ZMINA повідомляла, що Міністерство культури та інформаційної політики створило раду, яка працюватиме над питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Віднині органи місцевого самоврядування в діалозі із суспільством мають доходити спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого й далі координувати його з радою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter