В Україні планують створити спеціальний механізм правосуддя для розслідування злочинів окупантів

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України ухвалив рішення щодо створення спеціального механізму правосуддя в Україні для розслідування та судового розгляду злочинів окупантів. Цей механізм допоможе Україні та світу притягнути до конкретної відповідальності осіб, які розв’язали або будь-яким чином брали участь у війні проти України. 

Про це Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні.

Володимир Зеленський. Джерело: Фокус

Суть цього механізму – спільна робота національних та міжнародних фахівців: слідчих, прокурорів та суддів, – сказав він. – Цей механізм допоможе Україні та світу притягнути до конкретної відповідальності осіб, які розв’язали або будь-яким чином брали участь у цій страшній війні проти українського народу та в злочинах проти наших людей”, – сказав президент.

За його словами, Міністерство закордонних справ, Офіс генерального прокурора, Національна поліція, Служба безпеки, розвідка та інші структури згідно зі своєю компетенцією повинні спрямувати всі зусилля на те, щоб механізм запрацював негайно.

Закликаю всіх наших громадян та друзів України у світі, які можуть долучитися до цієї роботи й допомогти встановленню справедливості, зробити це… Світ уже бачив багато воєнних злочинів. У різні часи. На різних континентах. Але настав час зробити все, щоб воєнні злочини російських військових стали останнім виявом такого зла на землі. Кожен винний у таких злочинах буде внесений до спеціальної Книги катів, буде знайдений і покараний”, – наголосив Зеленський.

Президент також попередив, що після вигнання окупантів з територій, які зараз перебувають під окупацією, можуть відкритися ще страшніші речі.

Ще більше смертей і знущань. Бо така природа російських військових, які прийшли на нашу землю. Це виродки, які не вміють інакше. І такі в них були накази”, – сказав він.

За словами Зеленського, всі партнери нашої держави будуть детально поінформовані про те, що відбувалося на тимчасово окупованій території України. Воєнні злочини в передмістях Києва та інших містах під час російської окупації будуть предметом розгляду і в Раді Безпеки ООН.

Нагадаємо, 3 квітня з території Київської області, звільненої від російських окупантів, вивезли 410 тіл вбитих і закатованих мирних жителів  цих жертв оглядають судмедексперти для документування воєнних злочинів Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter