В Україні планують створити Національний корпус кримськотатарської мови

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні планують створити Національний корпус кримськотатарської мови.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Над проєктом Національного корпусу кримськотатарської мови почала працювати громадська організація “QIRI’M YOUNG”.

“Корпусом є сучасний інструмент дослідження мови лінгвістами за допомогою аналізу широкої бази даних, у цьому випадку – текстів”, – пояснюють у відомстві.

Цей проєкт має на меті зробити кримськотатарську мову широковживаною, забезпечити її сталий розвиток, створити основу для її фундаментальних досліджень. За задумом його ініціаторів, створення лінгвістичного корпусу стане важливим кроком для впровадження кримськотатарської мови в операційних системах та онлайн-перекладачах.

У Представництві президента України в АРК також зазначили, що допомогти у формуванні цієї бази даних і реалізації проєкту можуть усі охочі.

“Якщо ви маєте тексти кримськотатарською мовою (художні твори, наукові статті, сценарії, листи тощо), відправляйте їхні сканкопії (або електронні текстові файли) за цим посиланням, – повідомили у відомстві.

Раніше мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав владу протидіяти боротьбі проти кримськотатарської та української мов на окупованих територіях. 

Нагадаємо, що на засіданні 23 лютого 2022 року український уряд схвалив Стратегію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. 7 квітня 2021 року він схвалив концепцію розвитку кримськотатарської мови.

У січні 2021 року Мінреінтеграції опублікувало проєкт концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови для “електронних консультацій із громадськістю”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter