В Україні оновили “Місцевий індекс прав людини”: для чого він потрібен?

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні оновили “Місцевий індекс прав людини” – моніторинговий інструмент, за яким експерти аналізують місцеві програми та всі дії, які впроваджують на місцях тамтешні органи самоврядування.

Про це розповіли в Українському кризовому медіацентрі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Sergei Chuzavkov / AFP

Вперше індекс презентували ще 2017 року. За час, що минув відтоді, правозахисники провели аналіз місцевих політик у сфері прав людини в більш ніж сотні громад. 

“Це (індекс. – Ред.) декілька напрямів, які включають основні напрями життєдіяльності громади. Це безпековий, освітній, медичний напрями. Тобто те, як на рівні доступу до медицини чи освіти, забезпечення безпеки в громадах, культурного розвитку функціонує громада”, – розповідає одна з розробниць інструменту Наталія Єсіна

З початком повномасштабного російського вторгнення індекс потребував змін, тож розробники, наприклад, виокремили новий напрям для аналізу, що стосується реакції громади на війну.

“Це додатковий окремий напрям, який йде бонусом у нашому інструменті і застосовується не в усіх громадах, а тільки в тих, які наближені до фронту чи кордону з агресором”, – пояснює Єсіна. 

Розробники індексу закликали до співпраці всі громади України. 

Нагадаємо, що торік Омбудсман отримав 5 тисяч звернень, що стосуються прав військовослужбовців та військовозобов’язаних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter