В Україні обмежили обіг деяких феєрверків та салютів: що під забороною?

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, яким внесла зміни до деяких законодавчих актів щодо використання та обігу піротехнічних виробів в Україні. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Салют у Києві

У першому читанні законопроєкт депутати ухвалили ще торік у серпні, а з відповідною ініціативою виступили Юлія Овчинникова, Кіра Рудик, Олена Криворучкіна, Євгенія Кравчук, Соломія Бобровська, Роман Грищак, Олексанрдр Санченко та низка інших. 

Автори кажуть, що звукові та світлові ефекти від використання піротехніки чинять шкоду психологічному здоров’ю українців у воєнний час через їхню подібність до звуків вибухів. Депутати, вносячи на розгляд ініціативу, нагадували про частоту повітряних тривог, які оголошують часом по всій Україні. 

Загалом від 24 лютого минулого року в Україні, як показує статистика, оголошували щонайменше 23 тисячі повітряних тривог, а найбільше на Донеччині – понад 4 тисячі. 

Як приклад захисту психологічного здоров’я населення, постраждалого від бойових дій, у пояснювальній записці депутати наводять рішення Київської міської ради від  вересня 2014-го про заборону проведення заходів та видовищ з використанням піротехнічних виробів на території міста. 

Пригадали автори й про безконтрольний продаж піротехнічної продукції, зокрема неповнолітнім, а також вплив піротехніки на тварин. 

“Стрес, панічна атака, зупинка серця і загибель – так можуть відреагувати тварини на звуки піротехнічних виробів. За спостереженнями волонтерів і ветеринарів, саме в період різдвяно-новорічних свят збільшується кількість домашніх тварин, які тікають і губляться внаслідок стресу, спричиненого активним використанням феєрверків. Дикі тварини також зазнають стресу та масово гинуть від таких розваг… нерідким явищем є випадки каліцтва та заподіяння смерті тваринам із використанням піротехніки”, – кажуть депутати. 

Під час проходження в Раді до парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування надійшов відкритий лист представників волонтерських, громадських та благодійних організацій щодо підтримки законопроєкту.

Щодо заборони деяких піротехнічних виробів виловлювався й президент Володимир Зеленський. Торік у червні, відповідаючи на петицію, він зазначав, що “кожен постріл, кожен вибух навіть на територіях, де немає бойових дій, створює важкий стрес і дискомфорт для кожного”. 

Феєрверк на день міста в Дніпрі у 2021 році. Скриншот відео

Під заборону в Україні потрапили не всі піротехнічні засоби: заборонили використання, продаж або передання в будь-який спосіб виробів класів F2, F3, F4. 

Заборонили й продаж або передання в будь-який спосіб феєрверків класу F1 особам, які не досягли 16 років. Обмежили продаж і передання в будь-який спосіб сценічних піротехнічних виробів класу Т1, а ці ж дії з іншими піротехнічними виробами класу P1 дозволили лише повнолітнім. 

Сценічну піротехніку класу Т2 та інші вироби класу P2 можуть використовувати лише люди зі спеціальною підготовкою.

Класифікацію піротехнічних виробів ще у 2021 році розробив та затвердив уряд. Згідно з нею: 

  • виробами класу F1 вважають феєрверки, що мають дуже низький рівень небезпеки й незначний рівень шуму, нижчий за 60 децибелів, та призначені для використання в умовах обмеженого простору, зокрема феєрверки, які можуть використовуватися в житлових будівлях;
  • виробами класу F2 вважають феєрверки, що мають низький рівень небезпеки та шуму й призначені для використання на відкритому повітрі в умовах обмеженого простору;
  • до класу FЗ належать феєрверки, які мають середній рівень небезпеки, призначені для використання на відкритому просторі на великих відкритих площах та рівень шуму яких не є шкідливим для здоров’я людини;
  • до класу F4 належать феєрверки, що мають високий рівень небезпеки, призначені для використання лише особами зі спеціальною підготовкою та рівень шуму яких не є шкідливим для здоров’я людини.
Феєрверк у Львові у 1950-1960 роках. Фото: uma.lvivcenter.org

Щодо класу Т, то: 

  • до класу Т1 належать піротехнічні вироби для сценічного використання, що мають низький рівень небезпеки; 
  • до класу Т2 – піротехнічні вироби для сценічного використання, які призначені для використання лише особами зі спеціальною підготовкою.

Щодо класу Р, то 

  • до класу Р1 належать піротехнічні вироби, за винятком феєрверків та сценічних піротехнічних виробів, що мають низький рівень небезпеки;
  • до класу Р2 – піротехнічні вироби, за винятком феєрверків та сценічних піротехнічних виробів, які призначені для використання або застосування лише особами зі спеціальною підготовкою.

Особою зі спеціальною підготовкою вважають того, хто пройшов навчання за спеціальністю “піротехнік”, отримав єдину книжку підривника і має право керувати використанням та/або використовувати сам в Україні феєрверки класу Р4, сценічні піротехнічні вироби класу Т2 та/або інші піротехнічні вироби класу Р2. 

Нагадаємо, що раніше Верховна Рада заборонила передчасну публікацію рішень парламенту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter