В Україні напрацьовують шляхи відродження ідентичності в Криму після деокупації півострова

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Рада з питань когнітивної деокупації Криму, що діє на базі Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, провела воркшоп на тему “Українці Криму: можливі кроки щодо відновлення української ідентичності у процесі когнітивної деокупації”.

Про це повідомляє Крим.Реалії та Представництво президента України в АРК та м. Севастополі.

Учасники заходу – експерти Ради з питань когнітивної деокупації Криму обговорили проблеми відновлення на півострові української ідентичності у сферах історичної пам’яті, освіти, культури, історії.

Як зазначається, щодо кожного з тематичних напрямів експерти висловили низку ідей та пропозицій для впровадження їх в управління Кримом як до, так і після фактичної деокупації. Також ці пропозиції будуть покладені в основу Стратегії з когнітивної деокупації Криму.

Керівник відділу інформаційного забезпечення представництва Євген Бондаренко наголосив, що навіть до окупації Російська Федерація десятиліттями намагалася впливати на ідентичність Криму. Вона поширювала брехливі наративи, що начебто на території Кримського півострова немає ніякої ідентичності, крім “російської”, і це була її політика “великої брехні” та стирання ідентичності наших громадян.

За його словами, на півострові роками розвивались осередки які плекали мову, розвивали літературу, мистецтво – відроджуючи національну памʼять, формували сучасну історію.

Євген Бондаренко додав, що навіть під час перепису населення 2001 року Росія штучно пропагандувала серед мешканців Криму так звану “російську ідентичність” через тяглість минулого Радянського Союзу.

Представник Крайової Ради Українців Криму та член ради Андрій Іванець нагадав, що за роки окупації росіяни знищують у Криму всі вияви українського самоусвідомлення, зокрема й Православну церкву України, чим позбавляють людей ще одного осередку, який допомагає зберігати свою ідентичність.
 
Також він наголосив на важливості після деокупації Криму у відновленні контролю спиратися на громадян, які зберігали всі ці роки свою українську ідентичність попри утиски окупації та російську пропаганду, і українців Криму, які переїхали й на підконтрольній українському уряду території займаються просвітницькою роботою, є журналістами, військовими та ветеранами.
 
Серед іншого учасники воркшопу обговорили заборони окупаційних адміністрацій у Криму на використання української культури, мови та віросповідання, наслідком чого є знищення української національної ідентичності та цінностей.

Заступник постійної представниці Денис Чистіков підкреслив важливість цієї роботи, що запускає дуже багато дій, які Українська держава має реалізувати ще до деокупації Криму.

Повідомляється, що це третій семінар експертів. У перебігу попередніх дискусій вони обговорили питання відновлення ідентичності в різних сферах суспільних відносин.

Нагадаємо, Стратегія когнітивної деокупації Криму та план заходів щодо реалізації стратегії у 2024–2027 роках розробляються з 2022 року. Документ напрацьовано на основі інтерв’ю, проведених анонімно з 22 українськими та кримськотатарськими експертами з різних професійних сфер.

 

На базі Представництва президента України в АРК діє Рада з когнітивної деокупації Криму, до складу якої входять представники державного та громадського сектору, правозахисники, експерти, науковці, медійники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter