В Україні налічують понад 4,5 мільйона ВПО, майже третина з них отримують виплати – Верещук

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися
Станом на травень поточного року в Україні налічують 4,6 мільйона людей, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, разом з тим лише півтора мільйона українців отримують грошову допомогу для ВПО.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на віцепрем’єрку-міністерку із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук.
 
Ілюстративне фото. Джерело: ЮНІСЕФ

“Наразі внутрішньо переміщених осіб 4,6 мільйона офіційно. Ця цифра означає, що їхня кількість зменшилася, бо загалом було 4,9 мільйона. Це пояснюється тим, що були введені певні зміни, зокрема минулого року. Люди, які виїхали за кордон, втратили такий статус. Люди, які повернулися до своїх домівок, теж втратили такий статус”, – зазначила посадовиця.

За словами Верещук, останнім часом з небезпечних районів України евакуювали “незначну” кількість людей. 

“Наприклад, з Сумщини за травень евакуювалися 3,5 тисячі осіб, із Харківщини – 6,5 тисячі людей. Йдеться про тих, хто отримав довідку ВПО вперше. Водночас є й ті, хто отримали вдруге – вони вже були на обліку”, – зазначила Верещук.

Віцепрем’єрка підкреслила, що кількість осіб, які зараз отримують виплати як ВПО, становить 1,5 мільйона. Вона додала, що є особи, які через рівень доходів не отримують таких виплат. Також є люди, яким виплати скоротили.

Нагадаємо, у квітні поточного року допомогу для внутрішніх переселенців скоротили з 2,6 мільйона до 600 тисяч осіб. З 1 березня виплати для переселенців нараховують за новими правилами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter