Наразі допомогу для ВПО скоротили з 2,6 мільйона до 600 тисяч осіб – нардеп Сергій Козир

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

1 квітня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України щодо змін у наданні допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб. У постанові також розширили перелік переселенців, які можуть отримати грошові виплати.

Водночас із 1 березня виплати для переселенців нараховують за новими правилами. Наразі близько 600 тисяч осіб автоматично отримали продовження виплат. Очікується збільшення до 1–1,2 мільйона, оскільки Кабмін продовжив термін подання заявок до 30 квітня.

Про це в коментарі “Радіо Свобода” розповіли нардеп і член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Сергій Козир та представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих унаслідок збройної агресії проти України, Ольга Алтуніна.

Фото: Getty Images

“До березня допомогу 2 тисячі гривень отримували приблизно 2,6 мільйона ВПО. На сьогодні, за підрахунком нашої спеціальної комісії, це близько 600 тисяч людей. Але ми знаємо, що ще є дуже велика процедура пропуску цих людей. Тобто зараз і ЦНАПи, і Департамент соціального захисту працюють над внесенням заявок”, – наголосив Козир.

Українці, які подадуть заяву до цього терміну, отримають кошти за березень, квітень і протягом наступних шести місяців. Це стосується тих категорій переселенців, яким виплати не подовжили автоматично, але які перебувають у важкому матеріальному становищі й розраховують на допомогу.

Причину скорочення категорій ВПО, які автоматично отримають виплати, депутат пояснює дефіцитом коштів у держави.

“У 2022 році бюджет на виплати ВПО складав близько 52 мільярдів гривень. За 2023 рік більш ніж 80 млрд грн – це сукупна кількість грошей, виплачених на допомогу. На сьогоднішній рік закладено близько більш як 50 млрд грн. Тобто логіка уряду і логіка взагалі цього питання – допомагати тим, хто цього потребує”, – наголосив він.

Наступна причина перегляду державою допомоги переселенцям – потреба ідентифікувати людей, адже від початку повномасштабного вторгнення ВПО отримували кошти автоматично. Дехто з цих людей уже повернувся на деокуповані території або ж виїхав за кордон і отримує соціальну допомогу від країн-партнерів.

Представниця Омбудсмана Ольга Алтуніна зазначила, що, якщо особа, яка раніше отримувала допомогу, відмовилася від неї, повернувшись до свого попереднього місця проживання, вона може знову отримати виплати, подавши нову заяву в разі повторної евакуації. Також це стосується осіб, які повернулися до України після перебування за кордоном понад 30 днів з поважної причини.

Нагадаємо, попри те що близько 78% переселенок успішно працевлаштовуються на роботу в нових громадах, в Україні досі простежується недостатній рівень інформованості жінок про спеціальні заходи та програми, які сприяють зайнятості ВПО.

Тож з метою підвищення ефективності політики підтримки економічної активності жінок-ВПО аналітики пропонують низку заходів на державному рівні. 

Зокрема, необхідно створити єдиний реєстр вітчизняних та міжнародних організацій, які реалізують навчальні та грантові програми для жінок-ВПО, з переліком відповідних програм. Він має бути доступний як для організацій, які займаються сприянням економічній активності жінок-ВПО, так і для самих жінок-ВПО, які бажають брати участь у таких програмах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter