В Україні на час війни хочуть дозволити суд онлайн: як це відбуватиметься?

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо здійснення судочинства в умовах воєнного стану. Суди можуть проходити в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк.

Фото: Дебет-Кредит

За законопроєкт № 7404 проголосували 246 депутатів. Він передбачає можливість проведення судового засідання в справах про адміністративні правопорушення в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Також він має зупинити перебіг строків давності щодо звернення до виконання постанов про накладення адміністративних стягнень на період дії воєнного стану тощо. 

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, у зв’язку з від’їздом до інших регіонів країни або небезпекою для життя учасники судового провадження не завжди можуть прибути в суд, подати заяву про відкладення розгляду справи, а секретарі судових засідань масово пишуть заяви на відпустку та відмовляються в цих умовах виходити на роботу в приміщеннях судів.

“Актуальним питанням сьогодення є забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя за умови забезпечення безпеки суддів, працівників суду, громадян. Прийняття законопроєкту сприятиме реалізації та захисту прав громадян та встановить дієві механізми здійснення судочинства в умовах воєнного стану”, – йдеться в документі.

Нагадаємо, що торік Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт про поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Проголосувавши за законопроєкт, депутати дозволили почати використовувати ті модулі, які перебували на фінальній стадії розроблення. Е-судочинство планували впровадити протягом кількох років “за наявності достатнього фінансування”. 

У вересні 2021 року з’явився спеціальний застосунок “еСуд”. Він доступний у GooglePlay та AppleStore, дозволяє стежити за рухом документів у судовій справі, отримувати процесуальні документи та судові повідомлення на смартфон. Окрім цього, у ньому можна переглядати довіреності та ордери, що містяться в кабінеті користувача, а також анулювати їх.

А вже з травня цього року українці можуть брати участь в Електронному суді за допомогою “Дія.Підпису”. Так, кожен, хто покинув Україну, може бути присутнім на судовому засіданні онлайн та підписувати необхідні документи за два кліки з підписом у смартфоні. 

Також відомо, що, за даними Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, лідерами серед країн Європи, які використовують цифрове судочинство, були Фінляндія, Норвегія, Австрія та Велика Британія, Естонія, Словаччина та Угорщина. До прикладу, в Австрії працює система електронного юридичного спілкування Elektronischer Rechtsverkehr (ERV), а у Великобританії влада хоче створити “мобільні суди” з онлайн-доступом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter